Служебното правителство работи в услуга на “Лукойл". Забраната за износ на горива трябва да остане.Такава е позицията на ДБ, изразена от Ивайло Мирчев, информира пресцентърът на коалицията.

Току-що Европейската комисия обори енергийния ни министър по отношение на решението на българското правителство да поиска отмяна на забраната "Лукойл Нефтохим" да изнася горива от България. Забраната бе въведена от предишното правителство, за да се намалят цените на горивата по бензиностанциите на българския пазар, се казва в прессъобщението.

ЕК е категорична: "България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време, заради специфичното си географско положение. То не се прави, за да го препродава на други страни-членки или на трети страни".

Българското правителство обаче прави точно обратното - работи в услуга на "Лукойл", за да се максимизират печалбите му, за сметка на по-високи цени за българските потребители.

От "Демократична България" настояваме правителството да не приема този проект на решение, забраната да остане в сила, за да има директен ефект върху пазара на горива в България, се казва още в прессъобщението.

"Припомням, че единствената политическа сила, която поиска оставката на този министър, заради неадекватността му и зависимости от Русия, е Демократична България още в началото на септември 2022 година", припомня Ивайло Мирчев.