"Демократична България" е в отлична кондиция за избори и в много добра форма за самостоятелно явяване на 2 октомври. Това заяви в "Денят започва" на БНТ Ивайло Мирчев, член на Изпълнителния съвет на "Да, България", част от коалиция “Демократична България", съобщиха от “Демократична България".

Той е категоричен, че не може да се говори за пропуснати ползи след решението на "Продължаваме промяната" да се явят заедно с “Демократична България" на изборите. "Ние уважаваме решението на колегите от ПП, но продължаваме да считаме, че правилният път беше да предложим на хората антикорупционна коалиция, да предложим политическа сила, която да гарантира и продължи евроатлантическата ориентация на страната и да ни преведе през кризите", каза той.

Мирчев сравни България с кораб, който плава в бурно море от кризи - икономическа, енергийна, здравна, военна и наближаваща рецесия. "Българите очакват лидерство и държавническо поведение. Трябва да предложим решения. Вместо да се занимаваме с дълбочинни социологически изследвания, трябва да преведем кораба през бурите, за да не се озове той на дълбокото. Това беше целта пред ДБ", уточни политикът.

По думите му, предлагайки предизборна коалиция, ДБ дори е вървяла срещу тесния си партиен интерес. “Историческият момент е днес! Намираме се в безпрецедентна перфектна буря, от която излизането ще е много сложно. Хората очакват от нас решени и да ги изведем максимално бързо от серията кризи. От тази гледна точка политически боричкания и спорове на всякакви нива нямат значение", заяви Мирчев.



Мирчев изясни, че решението за самостоятелно явяване по никакъв начин не нарушава добрите партньорски отношения между ДБ и ПП. “На хората им писна от избори. Трябват решения и излизане от кризите. ДБ имаме претенцията, че сме политическата сила, която може да модернизира страната, политическа сила, която се държа изключително разумно в рамките на това управление и затова вярвам, че хората ще намерят аргументи да ни подкрепят."

Целта на “Демократична България" е постигането на политически стабилно демократично управление. “Много вредно е за една страна да няма работещо Народно събрание, което да взема адекватни решения, да има служебно правителство, което на практика да не се отчита на никого. Трябва да престанем с тази серия от предсрочни избори и да имаме стабилно управление. Надявам се то да бъде около оста ДБ-ПП", каза Мирчев.



По въпроса за една от най-важните теми на ДБ - корупцията, политикът изтъкна, че ако политическата ситуация е нормална, то тя е преодолима. “Но ние не се намираме в нормална ситуация, а в серия от кризи. Тогава бората с корупцията е по-специфична и трябва различен подход. За нас приоритетът е решаването на проблемите на хората, а това започва с инфлацията и оттам нататък са нашите проевропейски приоритети, но инфлацията, борбата с цените икономическата и енергийната криза са най-сериозните проблеми пред България".

Мирчев каза още, че управлението на четворната коалиция е направило всичко възможно ударите от енергийната криза и инфлацията да бъдат омекотени. Затова цената на тока практически не е мръднала за потребителите, а за бизнеса има доста предвидима цена и компенсации. Следващата важна тема за решаване е за газа и ДБ ще работи за компенсациите за бизнеса и частните потребители.

“Започнахме тези мерки още в предходното правителство по отношение на социалните разходи. Направихме безпрецедентно увеличаване на пенсиите, подкрепено от всички политически сили и прихме изключителн високи разходи за социални дейности. Пенсиите вече са значително увеличени над инфлацията", изтъкна Ивайло Мирчев и даде пример, че за цялото си управление ГЕРБ са увеличили пенсиите със 100 лева.