"Николай Денков и Мария Габриел се справят доста добре с управлението. Нямам никакво съмнение, че тя ще бъде следващия премиер. Не мисля, че някой мисли за нещо такова. Имаме план, работим по него“.

Това каза пред bTV народният представител от "Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев.

"Постигнатото с Шенген е заслуга и на Денков, и на Мария Габриел. От 2011 година отговаряме технически за критериите за Шенген, но не влязохме в Шенген. По-скоро ще се случи влизането в Шенген по въздух“, добави той.

"По-въздух – да, но не срещу мигранти. Резонно е увеличаване на служителите на Frontex по границата. Важно е да имаме ясна дата на приемане и по суша. Ще искаме това да бъде през 2024 година. Това ще бъдат и нашите цели. Всички сили в преговорите са в тази посока“, обясни депутатът.

"Четири дни преди Коледа трябва да сме приключили с Конституцията. Като президент Радев обяви преди две години, че има готова Конституция и предложения за промени и ще ги покаже пред парламента. Той очевидно няма такива. Това се използва като аргумент – какъв е бил рейтингът на парламента. Той е такъв от 30 години. Радев беше избран като "генерал от НАТО“ за президент. Сега свали натовския камуфлаж и виждаме руската му рубашка. С промените в Конституцията искаме да прекратим възможността един човек да преправя курса на страната, както това свършиха служебните правителства на президента“, подчерта Ивайло Мирчев.

Според него основните решения трябва да бъдат взимани в Народното събрание.

"Не сме тук да се сърдим. ДАНС не работи по никакъв начин по отношение на руското влияние. В момента се спират разследвания, насочени към руското влияние. Това не е добре. Това е причина да искаме да реформираме службите“, коментира депутатът от ПП-ДБ.

"В момента регулаторите са зависими от политици. Партиите трябва да имат глас при назначаване на хората в регулаторите, но не да бъдат назначавани партийци, а за да казват – този става и този не става. Трудно е, когато видим един кандидат, че си е взел апартамент в центъра на София за 30 хиляди лева, ни е трудно да повярваме, че когато започне да управлява в НЗОК, ще има коректен подход. Затова е отговорността на партиите. Партиите ще понесат отговорност, че независими специалисти ще влязат там“, каза още Ивайло Мирчев.