Нужна е тежка реформа в службите, вкл. “лустрация", заяви в интервю за ТВ+ политикът Ивайло Мирчев, който е водач на листите на “Демократична България" във 2-и МИР Бургас и в 18-и МИР Разград, съобщават от пресцентъра на ДБ. Той уточни, че не става дума за лустрация за зависимост от тоталитарните български служби, а за офицери, които може да са били пробити от чужди разузнавания след 1990 г.

“Резки промени обаче не трябва да се правят и в следващото Народно събрание трябва да изготвим конкретен законопроект и методи как да се извърши такава проверка за зависимост", каза Мирчев. Той напомни, че на закрито заседание на Народното събрание след нахлуването на Русия в Украйна депутатите са чули от нашите служби абсурдни неща на фона на това, което се случи в действителност. По думите му, нашите евроатлантически партньори са готови да ни помогнат, но когато една служба е пробита, тя получава ограничена информация от партньорските служби.

“Отношението на част от нашите служби към руското влияние е несериозно", каза още Мирчев и напомни, че на втория ден от инвазията премиерът Кирил Петков заяви, че Украйна ще падне за броени дни и предположи, че е бил подведен от нашите служби, защото политиците базират решенията си на техните данни и оценки. “Ако премиерът изтърси нещо на базата на информация от службите, ние какво правим? Дали те са пробити и дават умишлено неверни доклади?", попита Мирчев.

Той коментира и годишния доклад на ДАНС за 2021 г., според който България е обект на системен разузнавателен интерес от Русия. “Ако четем внимателно доклада на ДАНС, а и от моя и на мои колеги опит от закрити парламентарни заседания и от четене на документи в секретно деловодство на Народното събрание можем да си направим заключения, че е инвестирано доста и че това е цена, която ще плащаме още дълго", каза Мирчев.

По отношение на огласената информация от американското разузнаване, че в последните 8 години Русия е похарчила поне 300 млн. долара за оказване на влияние върху политици от 24 държави, Мирчев коментира: “300 млн. долара са само върхът на айсберга, това вероятно е сумата, която е отишла в две балкански държави". Според него и с просто око се вижда какви суми Кремъл инвестира в България в партии, журналисти и пр. Като ИТ предприемач за него е очевидно, че най-отявлената русофилска партия у нас използва тролски ферми за влияние във Фейсбук. “Използва се огромен ресурс за дигитален маркетинг и за създаване на фалшива представа за реална аудитория", каза той.

Мирчев призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да даде отговори на въпросите, които “Демократична България" отдавна задава за построяването на т.нар. Балкански поток: защо той е построен само за 11 месеца и с 3 млрд. лв. за сметка на българския данъкоплатец, а газовата връзка с Гърция, която е три пъти по-къса, се строеше 12 години и дори бе прокарана под язовир, само и само да се забави в полза на Балкански поток. На въпрос на водещия Веселин Дремджиев, кой трябва да разследва случая, Мирчев отговори, че това е работа на ДАНС и прокуратурата - стига да имат желание. Но уточни, че ако има корупция, такива пари обикновено се дават през офшорни компании и преминават през няколко собственика на територията на различни страни. “Борисов трябва да отговори, защото може да се окаже в един момент, че някой от Русия ще проговори, особено в тежката ситуация, в която тя сега се намира", предупреди Ивайло Мирчев.

Според политика от “Демократична България" българската история с “Газпром" е приключила и не може да има следващи стъпки, въпреки че служебният кабинет направи сериозен завой към Русия. “Силно се надявам българският президент, излъчил правителството, да не прави подобни завои, защото това може да е пагубно за страната ни", предупреди Мирчев.

Той вижда, макар и закъсняла, еволюция в позициите на президентските съветници. “Демократична България" от самото начало обясняваме, че кризата с цените ще приключи, когато Путин приключи войната. Говорихме за замяна на нашето оръжие през Полша за Украйна със западно, а военните съветници на президента говореха обратното. Сега военният министър, който беше началник на кабинета на президента, вече е на нашето мнение", каза Мирчев. И подчерта, че “българският президент трябва да отстоява българския национален интерес".

Кандидат-депутатът потвърди позицията на “Демократична България" държавата да поеме оперативния контрол над рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас", както направиха няколко страни от ЕС. “Чрез “Литаско", застанала на входа и на изхода на рафинерията, “Лукойл" печели 200-250 млн. лв. на месец от нас, а тези пари могат да се върнат при хората и горивата по бензиностанциите да поевтинеят", каза Ивайло Мирчев.