Силно конфронтационните фигури не бива да участват в управлението, за да има шанс реализацията на правителство с втория мандат. Това заяви депутатът от “Демократична България" Ивайло Мирчев, предадоха от пресцентъра на партията.

Според него въпреки сходствата в приоритетите на потенциалния кабинет на ПП и ДБ с втория мандат и вече отхвърленото правителство с мандата на ГЕРБ, искреното намерение за реформи в съдебната система и прокуратурата остава основната разлика. Мирчев напомни, че вчера ГЕРБ са отхвърлили особено важен закон, с който биха били отпуснати милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост. В предходното 47-мо Народно събрание депутатите на Бойко Борисов пък са излизали от пленарна зала при гласуването на антикорупционни закони.

“Призивът ни е всички да свалим малко емоцията - особено в навечерието на Коледа. Хората очакват от нас решения, а не приказката “на̀ ти първия мандат, дай ми втория мандат", заяви Мирчев и отличи законодателните дейности за минималната работна заплата, икономиката на страната и антиинфлационните мерки като приоритетни за настоящия парламент. “Какви реформи ще направим за влизането в Шенген и Еврозоната, какъв механизъм за контрол на главния прокурор ще разработим? Хората очакват да чуят това, а не да гледат политически игри в Народното събрание", допълни той.

Мирчев адмирира протегнатата ръка на ПП към всички партии като добър знак за началото на разговорите, но уточни, че дали ГЕРБ са приемливи или не, ще стане ясно едва след провеждането на срещите. Според него е важно разговорите да протекат искрено и с фокус върху най-важните приоритети.

На въпрос на водещия за прокуратурата и неприетата от Бойко Рашков призовка Мирчев отговори, че по-важната тема е защо прокуратурата години наред си затваря очите за корупционните сделки с автомагистрала “Хемус", за разследването на пачките и кюлчетата в чекмеджето на Бойко Борисов, за петте милиарда лева, платени от данъкоплатците след аферата с КТБ. “Ние искаме съдебната система и прокуратурата да работят в интерес на хората и базовата справедливост, а не за някои хора и обвързаности, както е в момента", заключи той.