България не може да си позволи да загуби повече време в избори, затова следващото Народно събрание трябва да заработи на пълни обороти и да решава кризите, заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България" пред БНТ, съобщиха от ДБ.

“Загубихме достатъчно време в предишните три парламента с непрекъснатото саботиране на мнозинствата. Не може да губим още парламентарно време. Трябва максимално бързо да започнем да работим по решаването на кризите", коментира той в предаването “Денят започва в неделя".

“Демократична България" доказа, че може да бъде разумната политическа сила и да е стабилен партньор в едно антикорупционно управление. Следващият парламент се очертава да бъде сложен откъм създаване на мнозинства, но ние ще останем тази формация, която внася разум в дейността му", добави той.

Ивайло Мирчев заяви, че в момента България няма нужда от разговори с “Газпром" за доставка на газ, но очевидно служебното правителство прави всичко възможно да намери причини да започне такива разговори. Според него настоящият кабинет не е направил необходимото за да осигури енергийна сигурност и независимост на страната, нито отстоява националния интерес на България с действия като неполагане на усилия да се запазят слотове на терминала в Ревитуза за разтоварване на танкери с втечнен газ, като по този начин се осигури независимостта от руския доставчик.

“Когато са осигурени седем танкера с втечнен газ, какъвто беше случаят при смяната на правителствата, и ти ги откажеш, тогава наистина газ няма. Вероятно това беше една от целите на служебното правителството - да се обърне към “Газпром" за доставки. Последователността в действията им водят до този извод", коментира Мирчев, който беше заместник-председател на енергийната комисия в предишното Народно събрание.

Той изтъкна поне три причини да не се водят разговори с “Газпром" - заради очакваното предстоящо арбитражно дело за това дали договорът се изпълнява, защото “Газпром" се е доказал като ненадежден доставчик и заради високата цена, на която се продава руският газ в момента.

“От встъпването си служебното правителството умишлено действа така, че да доведе нещата до разговори с “Газпром". Всички стъпки от първия ден говорят само едно - че правителството следва предварително предначертан план", коментира Мирчев, като изтъкна, че не е направено достатъчно да се развият отношенията с Гърция и Турция за доставка на газ през тяхната мрежа.

“Говорим за защита на националния интерес, което, притеснявам се, правителството не прави по никакъв начин. Националният интерес в момента изисква да не се преговаря с “Газпром", който освен всичко е и оръжие на Путин в отношенията с Европейския съюз", каза той.

Според Ивайло Мирчев защитата на националния интерес включва и внимателното боравене с темата за евентуалното арбитражно дело. Според него изказванията на представители на правителството могат само да навредят на българската позиция. Той смята, че България е действала правилно до момента, като е изпълнява заложеното в договора изискване да се плаща в долари. В противен случай щеше да наруши санкциите на ЕС.

“Темата за арбитража не трябва да се засяга по никакъв начин от водещите политически лица и от ръководството на “Булгаргаз". Ако някой преследва националния интерес, а не мисли за своето политическо или икономическо бъдеще, трябва да спре да говори за договора с “Газпром" и да предпоставя изхода на едно евентуално дело", каза той.

“Трябва да се изработи компенсаторен механизъм за бизнеса и за гражданите. Това трябва да е стъпката, която служебното правителство да подготви и НС да гласува в първите си дни", каза Мирчев и припомни, че България е на второ място в Европа след Гърция по размер на компенсациите до този момент.

Мирчев засегна и темата за предстоящите избори с машини, като коментира, че за пореден път не се изпълнява Изборният кодекс. Там е заложено изходният код на машините да се предоставя на всички политическите сили и неправителствени организации, за да се уверят, че изборите ще протекат честно.

“Искаме честен и открит процес. Трябва да можем да проверим този набор от инструкции, които машините изпълняват, за да кажем на нашите съмишленици: “Всичко е наред, гласувайте спокойно!" Това е заложено в закона и от волята на ЦИК зависи вече дали ще го изпълни", каза Мирчев.