Ние се учим от кризите, каза за Радио "Фокус" Ивайло Калфин – бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд сега.

"Колкото и странно да е, факт е, че след всяка следваща криза си взимаме уроците от предишната и единия от примерите, които мога да дам, е с финансовата криза през 2008-2009 г., в която основната дума беше съкращаване на бюджетните разходи и затягане на коланите", добави Калфин. По думите му, при кризата с ковид имаше точно обратната политика – държавите на практика финансираха задържането и запазването на работни места. Възстановяването на икономиката, възстановяването на работните места стана много по-бързо, отколкото в предишната криза. Така, че някои уроци се учат. Други уроци не успяваме да научим и между тях са, че дори когато има мерки за подкрепа, остават групи в обществото, които не са фокусирани, тези групи, които нямат достатъчно възможност да получат съответната подкрепа. И с всяка следваща криза тези групи стават все по-изолирани. И неравенствата, различията между социалните групи в обществото неизбежно трупат напрежение. И особено когато кризите се повтарят, те обикновено засягат едни и същи хора – засягат младите хора, засягат хората с ниски доходи. И това започва да се превръща в огромен проблем", смята още Ивайло Калфин.

По думите му, България е една от страните, в които социалната политика е доста скромна. "Очевидно, че това е част от обществения договор. Тя е скромно финансирана. Ние обичаме да се сравняваме с другите европейски държави по отношение на социална политика, само че нито размерът на данъците и на преразпределението на бюджета, нито мащабите на социалната политика отговарят на тези страни. Така че първо нашето общество трябва да си отговори какво иска и по какъв начин се финансира социалната политика и ако реши действително да я финансира солидарно, както според мен би трябвало да се случи, това означава и да се преразгледа въобще целия подход към бюджета на държавата. Така че България има малка социална политика, в смисъл скромни възможности. До голяма степен тя зависи и от европейските средства – да са живи и здрави те, и това е едно от големите облекчения от членството ни в Европейския съюз, защото различни видове социални грижи, даже голямата част от тях са финансирани с европейски средства. Ние трябва да си дадем сметка, че това не може да продължи безкрайно", каза още Ивайло Калфин.

Цоня СЪБЧЕВА