Ние трябваше много отдавна да сме приети в Шенген. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус" Ивайло Калфин, заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 г."ЕК и ЕП нееднократно са изразявали това становище. Приемането в Шенген винаги е било технически въпрос. България много отдавна е изпълнила тези условия. За съжаление за България и Румъния това се превърна в политически въпрос и от години винаги се намира някоя страна членка, която да ни спира. Сега освен Нидерландия, виждаме че в Швеция се появиха националисти в правителството, България и Румъния станаха най-първата им жертва. В Австрия се появяват такива настроения. Така че надали ще има съгласие този път. Ще продължим да го търсим. Абсолютно несправедливо България е държана извън шенгенското пространство“.

Не мисля, че има механизъм за гарантирано компенсиране, ако изпратим военна техника в Украйна и някой моментално ще ни я замени с нещо друго, смята политикът.  "Това е въпрос на преговори и не трябва да разчитаме, че това ще бъде за модернизация на армията. Да, имаше такива отделни примери в една или друга държава, но това не е масова практика. Възможностите са ограничени. България и досега не изнасяше оръжие пряко за Украйна, но изнасяше много боеприпаси, които стигаха в крайна сметка до Украйна. И в крайна сметка вероятно ще продължим да правим същото“.

Разходите за военна техника, за отбрана и оборудване винаги са такива, които не се разбират пряко от хората, допълни Калфин. "Факт е, че България трябва да има армия и отбрана. Очевидно, че на България й трябва авиация, така че този разход очевидно трябва да се направи. Дали по начина, по който беше направена с това предварително плащане, е друг въпрос.“