Кралица Елизабет II си беше изградила по-скоро личен авторитет, отколкото институционален. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Ивайло Калфин, бивш външен министър.

"С личното си поведение поддържаше авторитета на институцията. Преди години там беше много активна дискусията "за“ и "против“ монархията. Тя успя да се справи с нея, включително с критични моменти, свързани с различни семейни сътресения и нещо подобно, което поставяше под въпрос смисъла на тази институция. Тя успя и с един много разумен подход – вдигна завесата, показа, че кралското семейство е такова, каквото са всички други граждани, че те се придържат към много строги морални принципи, което й запази уважението в тази институция. Аз действително си мисля, че тя е примерът за държавник, който с личния си пример изгради институцията, а не обратното", коментира Калфин.

Според него смъртта на кралицата няма да има незабавно отражение върху вътрешнополитическите събития. "Безспорно кралицата ще липсва на всички, защото тя беше един от символите на стабилност в един несигурен променящ се свят. Тя успя да си изгради авторитета на един държавник, който е съпричастен, активен, отговорен и който е предвидим, който носи стабилността на цялата държава, а далеч извън пределите на Великобритания, 70 години е държавен глава вече. Така че този символ на стабилността ще изчезне. Това няма да доведе до незабавни вътрешнополитически промени".