България започва все повече да губи от ветото към РСМ. Това каза Ивайло Калфин за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“. По думите му ако вписването на българите в конституцията на РСМ може да се види, докаже и покаже, то доброто отношение няма как.

"Първо, трябва да си дадем ясна сметка какво точно искаме от Република Северна Македония, и второ, да помислим как точно да го постигнем. Вписване в Конституцията е акт, който е измерим, той може да се покаже, докаже и т.н. Доброто отношение, което чакаме към българските граждани, към хората с българско самосъзнание е процес, то не е отделен акт. Така че няма как нещо да се случи, за да започнем ние да вярваме. Нито пък можем да отложим в безкрайно бъдеще проблема. България все повече губи от тази ситуация и освен, че се изолираме от европейските страни, спираме Западните Балкани към Европейския съюз, създаваме антибългарски настроения, аз не виждам и какво печелим точно. Даже по-скоро мисля, че отслабват и българските позиции вътре. Според мен, решението отговорното, национално, е да се намери начин българският интерес, ясно формулиран да бъде защитен и Република Северна Македония да започне преговори“, посочи Калфин.

"Една от възможностите която има, е да застане зад нас Европейския съюз и да поиска като условие за отваряне на преговорите по отделните глави, когато се отварят и затварят да присъства българската позиция. Ако това нещо се получи, ние ще имаме доста повече гаранции, отколкото имаме в момента“, уточни Ивайло Калфин.

Според него целият този шум около ветото е преекспониран, причините за политическата криза в България са други, по дълбоки и свързани с корупционните модели.

Цоня Събчева