Мирната конференция в Швейцария постигна един изключително важен резултат: Подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ експертът по национална и международна сигурност Ивайло Иванов.

"Конференцията никога била не е била мислена като форум, на който ще започне да се търси мирен процес за разрешаване на войната, която Русия започва срещу Украйна, а целта й беше да утвърди една широко приета международна подкрепа за позицията на Украйна и от гледна точка на стартирането на бъдещи преговори с Русия за прекратяването на този военен конфликт, но не по начина, по който Русия се опитва да започне тези мирни преговори,“ каза той.

По думите му ще продължим да наблюдаваме държави, като тези от събирателното понятие "Глобален юг“, които не са идеологически или по някакъв друг начин обвързани с Русия, а виждат тактически печалби в тази ситуация, които могат да капитализират от гледна точка на своите национални интереси и развитието на своите икономики.

Според Ивайло Иванов успехите на Русия са доста скромни от гледна точка на огромните усилия, които руската страна хвърля във военния конфликт. За него изравняването на силите по отношение на боеприпаси и въоръжение с финансовата подкрепа на Европейския съюз ще даде още по-добри позиции на Украйна да отбранява своята страна.