Думите на Путин, че Русия е готова технически за ядрена война на пръв поглед изглеждат като техническа констатация, но всъщност това изказване за пореден път се вписва в поредица от подобни, които продължават повече от две години. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност.

"От началото на войната срещу Украйна, с която руската страна агресивно използва подобна риторика, свързана с ядреното оръжие, да заплашва останалия свят и по-специално държавите, които подкрепят Украйна, с цел да сплаши обществата и да намали подкрепата за Украйна. Имайки предвид, че през тези повече от две години никой никога не си е позволявал да заплашва Русия с употреба или въобще да намеква за употреба на използване на ядрено оръжие. Това е тема, която само руското ръководство непрекъснато се опитват да държи в оборот с цел именно да създава стрес в западните държави и общества с оглед ерозиране на подкрепата в помощ на Украйна", коментира Иванов.

По думите му дори когато се използва темата за ядреното оръжие в някакъв безобиден контекст от гледна точка на това какви успехи има Русия отново има за цел психологическо и информационно въздействие върху общественото мнение: "Въпреки че никъде там пряко може да не се говори за употребата на ядреното оръжие, самото му вербализиране всъщност трябва да ни кара да се сетим за тази възможност".

Според експерта относно думите на Путин за САЩ, че там има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения в областта на стратегическото сдържане, държавният глава на Русия се е опитал да направи внушение, че САЩ си дават достатъчно ясна сметка за възможностите на Русия и не биха предприели действия, които да доведат до сериозно противопоставяне: "Включително това, което той споменава е разполагането на американски или въобще войници на страни-членки на НАТО на територията на Украйна. Това е отново изказване в контекста на това, че всъщност трябва да се създаде една нагласа, че подобни действия биха били абсолютно немислими".