От това ежедневно показване на нещата от кухнята не печели никой. Именно скритата част от работата на политиците представлява търсенето на политически компромис, което е изкуството в политиката. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ председателят на Студентския клуб на политолога Ивайло Илиев.

Според него, вече се вижда новата практика на политиците, в която някои партии загърбват интереса на своите избиратели, в името на тясно партийните интереси. 

"Целта е очевидна – търсене на тясно партийни сметки и политическо  оцелявате на част от партиите. Формациите, които се кълняха, че знаят как да решават кризите не направиха нищо, получихме три седмици в поправки на Избирателния кодекс. В това време трябваше да се потърси необходимият политически компромис. Вместо това видяхме търсенето само на партийния ефект, а не ефекта за хората", добави Илиев.

По думите на младия политолог, всички тези бурни процеси наистина ежедневно засилват апатията на хората и ни оставят с впечатление, че цялата държава е счупена и е застинала в безвремие. През това време се засилва репутацията ни на държава, в която има корупция и липса на държавническо поведение. И това се видя сега на европейско ниво. И докато ние продължаваме така, доверието у чуждите ни партньори ще продължава да се руши.

Ивайло Илиев добави, че всичко това се наблюдава и на най-високо ниво.

Ролята на президента е доста основополагаща. Той е с най-голяма концентрация на власт в момента. Става очевадно, че той се опитва да се меси с шумни позиции във вътрешно-политическия живот на страната, "дори обижда партии и партийни лица. Затова се питаме дали неговата крайна цел не е още и още власт. От консултациите, които проведе, видяхме един много слабо отговорен държавен глава. От висотата, от която би трябвало да се чува словото на държавен глава, видяхме дръзки реплики, които са характерни за партийни отношения, но не и в рамките на президентската институция, която не би трябвало да се меси".

Затова логично през последните месеци се наблюдава спадане на рейтинга и на президента, добави политологът.  Той започва да се присъединява към лагера на всички политически лидери, които са с много слабо доверие от страна на избирателя. Всичко това вреди и на цялостният ни имидж като страна.

48-то НС винаги може уволни служебното правителство, като излъчи ново правителство, каза още Ивайло Илиев.

Според него, младите хора, отивайки в други държави, виждат отчетливо разликите и това показва, че тук има много още да се работи и да се промени.

Цоня СЪБЧЕВА