Очаквано бурен бе стартът на 50-тото юбилейно Народно събрание. Това каза в интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" младият политолог Ивайло Илиев.

"Имахме и Déjà vu от предходния 48-ми парламент, когато отново стигнахме до блокаж с избора на председател. Сега на втория ден видяхме бял дим, но ми се струва, че бе примесен с черни сажди. Изборът на председател на НС не е непременно знак за оформило се бъдещо управляващо мнозинство. Дори самото сравнение с 48-мия парламент следва да завърши и със случая, който имахме тогава – стигнахме до избора на Вежди Рашидов за председател. Тогава нямахме излъчено управление, отидохме на нови избори. Такива са заявките и в момента – да, имаме избран председател, но преговорите очевидно удрят на камък. Не намирам отговорите на няколко въпроса в първите дни на Народното събрание: Защо лидерите на партиите, като г-н Бойко Борисов, г-н Делян Пеевски, г-н Тошко Йорданов, продължават да се занимават с третата по големина политическа сила /"Продължаваме Промяната-Демократична България" - бел. ред./, след като положиха всички усилия да затрият тази коалиция? А сега не искат да поемат властта. От друга страна се чудя защо пък конкретно Бойко Борисов иска да управлява само с ПП-ДБ, може би търси някаква легитимация. Чудя се също така защо умишлено саботира предишното редовно правителство, което щеше да е с негов премиер. Тези въпроси не получиха отговор в първите дни на новия парламент", обясни той.

"Не виждам онова смирение, което следва да предизвикват резултатите от изминалите избори. Политиците не разчетоха знака, който им даде избирателят като им посочи жълт картон, а очевидно ще последва и червен, ако продължат с подобна риторика и поведение. Дори в часовете след избора на председател отново продължиха с остри обвинения и нападки, част от парламентарните групи го карат по течението. Ако теглим чертата, само един партиен лидер се оттегли изцяло /Христо Иванов – бел. ред./, а в БСП се случиха вътрешни процеси, но цялостно големите формации запазиха лидерите си, а те на свой ред вече започват да си търсят договорки за бъдещо мнозинство", коментира Илиев.

Според него към момента ГЕРБ-СДС-ДПС-"Има такъв народ" изглежда като единствената възможна формула, която да излъчи мнозинство.

"Въпреки категоричните позиции на Слави Трифонов от последните дни, че няма да влиза в управление, все още у мен витае едно съмнение дали този раздор и остри позиции, както от страна на ИТН, така и тази неотстъпчивост от страна на ГЕРБ, не са някаква добре режисирана сцена. От една страна – ИТН да повиши своята цена за влизане във властта, а от друга – да се обогати разказа за това колко некадърна е опозицията, тоест отново светлините да се насочат върху ПП-ДБ. Трето – може би трябва да се направим, че няма "слон в стаята" или може би дори два слона", коментира още младият политолог.

"От заявката на ИТН за реализация на третия мандат ми се струва, че Слави Трифонов вече играе за президента Румен Радев. Убеден съм, че ако стигнем до последния мандат, той със сигурност ще попадне в ръцете на "Има такъв народ". Това обаче ще означава, че ще се намираме в ситуация на провалени първи и втори мандат. Оттук следва и другият въпрос – какви ще бъдат тезите на Борисов и Пеевски, които да завършат своя разказ затова как другите са виновни за едни нови избори вместо тях. А нямайте съмнение, че стигнем ли до третия мандат, новите избори са сигурни поне на 90", прогнозира политологът.

"Даваме ли си сметка, че отидохме на избори, вследствие на които сме на крачка да имаме победа на ГЕРБ, но експертен кабинет на "Има такъв народ", попита Ивайло Илиев.