"Уважавам много Слави Трифонов като човек, но в политиката трябва да можем да си обясняваме действията! Затова участвах в изборите за 47 НС, не се отказах, въпреки че знаех какъв ще бъде резултатът, защото исках да покажа, че съм човек, който може да играе докрай, който е със силен характер и който знае, че промяната трябва да се случи! Че в едно такова време, в което или трябва да продължим напред, или ще се върнем много години назад!“

Така отговори Ива Митева, председател на коалиция "Заедно“, на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Вие се отцепихте от ИТН? Или те Ви отцепиха?“. Митева обясни, че коалицията "Заедно“ включва партиите – "Сбор“, "Движение на непартийните кандидати“, "Социалдемократическата партия“ и "Зелените“!“. Те са били подбрани много внимателно, защото са търсили партии, около които няма никакви скандали!

Водещата Беновска върна Ива Митева към развалянето на коалицията с ПП. Митева обясни, че ПП са заслужавали да бъдат свалени от власт, защото, когато нарушиш едно споразумение, то трябва да бъде прекратено. Тя продължи: "Мисля, че ПП малко се лутат точно какви са! Малко следват политиката на "третия път“ – леви социални политики, десни икономически политики! Сега това обединение с ДБ, разбрах, че и Божанков ще бъде с тях. Доста странни неща се случват!“.

Водещата помоли Митева да коментира спекулациите, че зад "Задено“ стоят лица като Орлин Алексиев и Алексей Петров. Митева отговори: "Аз се забавлявам с тези писания! За да ги пишат, значи някой го е страх! Също за Цветан Василев казваха, че стои зад нас, за Стоян Денчев, въпреки че съм обяснявала безкрайно много откъде го познавам, това е от официално събитие. Ако всички тези хора са зад нас, значи ние ще имаме пълно мнозинство в Парламента, няма от какво да се притесняваме! Аз за Орлин Алексиев многократно съм обяснявала, че не го познавам, не знам дори как изглежда този човек! Многократно съм обяснявала, че това, което съм чувала преди за ИТН, не е вярно! Не искам да се спекулира и името ми да се свързва с такива хора! Ние тръгнахме наистина с Любомир Каримански и с този млад бизнесмен, който започна да трупа много негативи от страна на неговите партньори за това, че ни е подкрепил, защото там насоките общо взето са към ПП! Явно, за да има такива негативни коментари, значи някой наистина се е притеснил! Забавлявам се наистина, няма нищо вярно в това нещо!“.

Ива Митева обясни, се наскоро се е запознала с Димитър Илиев, той преди време е подкрепял ДБ. Тя добави: "Когато ни запознаха, Илиев ми каза – мен не ме интересуват тези избори, аз не искам нищо от теб, аз няма да финансирам нищо, не искам депутатски места. Просто ти давам регистрацията, ползвай я, щом ти е необходима!“.

Водещата Илиана Беновска постави въпроса за посещението на Джеймс О’Брайън и натискът, който САЩ оказват за приемането на закона на Крум Зарков за контрол върху главния прокурор. Ива Митева заяви, че ние трябва да търсим преди всичко националния си интерес и да преценим каква точно съдебна реформа ни е необходима и как да действаме.

"Ако вие влезете в 49 НС и ви се възложи да гласувате закона "Крум Зарков“, възложен му от О’Брайън, посредника на Америка, вие ще го гласувате ли, знайки, че е противоконституционен?“, попита Беновска. Ива Митева отговори, че в този му вид няма да подкрепят закона! Тя добави: "Няма да го гласувам, знаейки, че е противоконституционен! Аз се опълчих и срещу антикорупционния закон. Не защото няма нужда от такъв закон, а защото той трябва да бъде пренаписан изцяло! Това, което се внесе от ПП и от МС, не смятам, че е достатъчно! Не смятам и че е правилно!“. Митева добави, че проблемите в съдебната система са системни и не са свързани с личността на Иван Гешев!

Ива Митева коментира и наложената от КЗК глоба на "Лукойл“ за над 67 милиона лева, като изрази надежда това да не е поредна битка между лобита, а българските регулаторни органи да са започнали наистина да си вършат работата!

"Казахте, че оставате с добри чувства към Слави Трифонов! Няма обида, реваншизъм! Аз в моя житейски и професионален опит, и децата си така уча – човек трябва да се учи от всичко! Какво научихте да не правите от участието Ви в политиката заедно с ИТН?“, попита Беновска. Митева отговори: "Да не взимам самостоятелни решения! Когато тръгнем заедно, да вървим заедно!“.

"А какво научихте от коалицията ви с ПП – Кирчо и Асенчо?“, попита Беновска. Ива Митева отговори: "Потвърди се една мисъл – "Във време на лъжа да казваш истината е екстремизъм“! Те казваха лъжата! А ние се опитвахме да кажем истината! Това не се получаваше, нещата не излизаха и аз бях все по-черна и по-черна! Да казваш истината при тях се оказа, че е губещият ход!“.

В края на разговора Беновска попита Митева за отношението ѝ към ЛГБТ общността и тяхната пропаганда. Ива Митева отговори: "Ние от "Заедно“ сме толерантни, но всеки да си знае кой е и без пропаганда в училищата и детските градини! Нека да не объркваме нашите деца!“.