Бързането за попълването на квотите в Конституционния съд може да е, за да има превес на тези, които подкрепят поправките в Конституцията. Това заяви бившият председател на Народното събрание Ива Митева пред "Фокус" във връзка с предстоящото попълване на квотите на парламента в Конституционния съд. 

По повод спряганите за кандидати Десислава Атанасова, Атанас Славов, Атанас Атанасов, Борислав Белазелков тя каза следното: "Имената, които се спрягат, като че ли по-скоро ми напомнят на едни думи, прозвучали в белгийския парламент в далечната 1916 г. – "Който и да е, годен за каквото и да е, може да бъде поставен където и да е, когато и да е“. Дано да не видим такива хора".

Бившият председател на парламента смята, че дори след попълването на квотите, Конституционният съд няма да забърза разглеждането новите текстове. 

"Аз смятам, че Конституционният съд няма да се произнесе толкова бързо. Той е образувал сега делото, трябва да се направи проверка за допустимост. Има срокове. След това ще се произнесе по допустимостта, след това се определят заинтересовани институции, ще им създаде срок за становища, събират се, правят се обсъждания – то може да е едно, няколко обсъждания. И чак когато се съберат всички достатъчни доказателства, има двумесечен срок за произнасяне", каза Митева.

"Виждали сме решения, които са излизали след година и повече", допълни бившият председател на парламента. 

Тя очаква да види кои съдии ще излязат със становище, че промените са противоконституционни.