Покачването на заболеваемостта от ковид в Европа води до обсъждане на здравни мерки и те въобще не са излишни на граничните места. Едно изискване за отрицателен антигенен тест би било разумно за ограничаване на разпространението на вируса. Това коментира пред NOVA NEWS проф. Ива Христова.

Когато имунната система не може да се справи с вируса, но се съпротивлява, той мутира, за да оцелее. До момента се знае, че набира скорост един субвариант на ковид, който започна през август и доминираше в Индия, след това премина в Азия.

САЩ казват, че той е бил 21% от всички изолати, а седмица по-късно той нараства на 41%. Това се дължи на факта, че мутацията по-добре се залавя за нашите рецептори, по-надеждно навлиза в организма и успява да заобиколи нашата защита. Ние имаме антитела от преболедуване и ваксиниране, но те не са достатъчно ефективни, обясни тя.

Основната рискова група са хората над 70 години. Така че за тях са много важни методите на превенция - маски, дистанция, ваксиниране, посочи тя.