Болград е най-големият български град извън България. Хората тук пазят езика и фолклора ни вече 200 години. България и нейните символи се усещат отвсякъде. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. Тя се намира в Украйна по повод ХІХ световна среща на българските медии.

70% от населението на Болград са бесарабски българи. Той е основан през 1821 г. от българи бежанци и той е считан за своеобразна столица на българската общност в Украйна.

Ива Дойчинова разказа за топлото посрещане, което са получили при пристигането си в Болград. "Децата в болградската гимназия "Георги Сава Раковски“ ни трогнаха до сълзи. Посрещнаха ни със знамена, поканиха ни в тяхното училище. Това е първото средногимназиално училище, построено от българи извън България. То изглежда като средище на културата, не просто училище – има изложбена зала с огромни портрети и фрески на Левски, Ботев, Раковски, високи тавани, тържествени завеси“, разказа тя.

Българите от Измаил също са им поднесли изненада с концерт. Българските песни и танци обединяват общността.

"Те много харесват и обичат България. Както винаги съм усещала, когато съм в такива общности извън родината, те обичат България повече от нас, повече я харесват и повече се стремят в нея. Те са доста съсредоточени и знаещи за България, за разлика от доста от нас“, допълни Ива Дойчинова.

Украйна инвестира много в развитието на българските общности, езика и образованието им, допълни тя.