В Одеса се вижда една борбеност и желание за живот, което е наистина впечатляващо. Това каза програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус". Тя се намира в Одеса по повод ХІХ световна среща на българските медии.

Градът не е сериозно засегнат от военните действия. Разрушения могат да се видят по някои сгради около пристанището, където главно са насочени руските атаки, разказа тя.

"Градът често остава без ток, тъй като обект на атаки от руска страна е именно електропреносната инфраструктура. Генераторите работят почти непрекъснато. Въпреки това Одеса постепенно се връща към по-нормален начин на живот. Изкуството е много важна част от настроението на жителите на града и противодействието, което те упражняват на войната", допълни тя.

Тя разказа, че по време на спектакъл в операта предходната вечер, на който са били поканени медиите, е бил обявен сигнал за тревога. Част от зрителите са слезли в бомбоубежището, а друга част са излезли навън. "Над гада се разнесе силен глас "Тревога, тревога! Отивайте на сигурни места. Това, което ми направи впечатление, е, че децата, които в този момент играеха със скейтове, не обърнаха никакво внимание, което означава, че градът е свикнал, адаптирал се е. Това се случва по няколко пъти на ден", разказа Ива Дойчинова.

Бесарабските българи в Одеса са много. Цялата общност в Украйна наброява около 150 000 души. "Българската диаспора е много голяма, обгрижвана, задружна, много добре интегрирана сред украинската и говори прекрасен български. Българска реч може да се чуе буквално навсякъде. Тук може да се завърши българска филология, т.е. те развиват и висшето образование за българите", разказа Дойчинова.

Бесарабските българи също подлежат на мобилизация, заедно с всички украинци от 18 до 68-годишна възраст, допълни тя.