Има надежди, че в рамките на тази седмица ще можем да разгледаме Законопроекта за промени в Кодекса на труда. Това каза за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ депутатът от "Продължаваме промяна“ Искрен Арабаджиев. "Още един вариант за разглеждане на увеличение на минималната работна заплата има и в днешната точка за Законопроекта за удължаване на бюджета за 2022 г. Там също има предложения за определяне на механизъм, по който да се определи размера на минималната работна заплата. Така че все още имаме шанс в рамките на тази година да приемем тази промяна“.

Това, което трябва да се каже, че когато се определя размерът на минималната работна заплата, това трябва да става в разговори и със синдикатите, и с работодателите, обясни Арабаджиев. "Да се видят всички гледни точки, да се постигне един баланс между очакванията на двете страни. Чухме аргументите на работодателите по отношение на това, че средната работна заплата е брутна. Има аргументи за това минималната работна заплата също да бъде брутна, но истината е, че в момента в тази процедура между първо и второ четене не можем в краткото време да приемем подходяща дефиниция каква да бъде точно брутната минимална работна заплата. Затова ние няма да подкрепим предложението на ГЕРБ, което беше прието на комисия. Ще настояваме минималната работна заплата да бъде основна, върху която да се начислява клас прослужено време и да бъде 50% от средната работна заплата за първите две тримесечия на предходната година“.

Не е предлагано отпадане на класа за всички работници, ставаше въпрос, че ако се приеме брутна минимална работна заплата за някои служители част от класа ще бъде в рамките на тази заплата, обясни Арабаджиев. "Но това не е работещо определено в момента. Но в крайна сметка не можем да променяме концепцията за минимална работна заплата толкова бързо без по-шокира обществена дискусия и поддържаме тезата, че минималната работна заплата трябва да е такава, каквато е била досега – основна“.