Партия "Възраждане" винаги е била за разширяване на възможностите на България по отношение на ядрената енергетика. Но не ни харесва формата, под която се случва. Така депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова коментира в ефира на БНТ предложението на БСП и "Възраждане" да сезират Конституционния съд за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй".

"Ние смятаме, че това трябва да става с тръжна процедура, че трябва да бъде много прозрачен и открит процес и не може НС с някакво в момента сглобено мнозинство да задължи МС да прескочи този задължителен атрибут", обясни Михайлова.

Междувременно депутатите обсъждат и стратегия за развитието на енергетиката до 2053 г. Тази точка влезе от днес за днес в комисия, по решение на председателя.

"Това не е стратегия, а обща визия, която касае само една част от енергетиката - електроенергетика, няма и една дума за газа. Това е необходима основа, върху която тепърва трябва да се отвори широк обществен и политически дебат", уточни Искра Михайлова.

Един такъв консенсус около текстове би помогнал за предстоящите преговори на преговорна група, която ще се занимава с предоговаряне на условията по Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика и декарбонизация, допълни тя.