“Защо ставате защитник на българската теза за това, че ТЕЦ-овете не бива да бъдат жертвани в името на абстрактно приложимата в България и Европа зелена сделка и закриването им в името на волтаици и т.н.? Виждате, че цяла Европа си отваря ТЕЦ-овете с вдъхновение. Вие сте от старозагорския район - Маришкия басейн" коментира Беновска. “В последните 10 години се върви системно, поради тези ангажименти, които България е поемала по отношение на зелената сделка, подписването на Парижкото споразумение. Зелените политики са нещо положително, което всяка една държава трябва да прави, но те трябва да са разумни и в полза на държавата. Това, което се случва с въглищните централи, което залегна в последната версия на плана за възстановяване и устойчивост, е пагубно за държавата - смятам, че е неизпълнимо, а и редица експерти и трябва да сме наясно, че говорейки за диверсификация на енергетиката, това е единственото енергийно дружество, което е с абсолютно затворен цикъл на територията на България - ние добиваме ресурса, преработваме ги и произвеждаме евтина електроенергия, която обезпечава бита" каза Михайлова.

Водещата припомни, че Асен Василев е тръгнал със замах да затваря “Бобов дол", “Брикел", Сандов е закривал “Марица 3". Михайлова коментира, че това са нееднозначни действия и когато се говори за закони, трябва да се слагат всички под общ знаменател. Беновска подчерта, че не се е доказало, че “Марица 3" замърсява региона. Водещата отбеляза, че станциите, които засичат замърсяването са примитивни, малко и далеч от централите. Михайлова разясни, че тези станции не могат да диференцират количествата от всеки един ТЕЦ по отделно.

От “Възраждане" още втората седмица внесохме проект на решение, с който искаме да се отвори планът за възстановяване и устойчивост в част енергетика и заложените текстове до 2026 година - да бъде намалено с 40 % производството на енергия от въглища - да бъдат премахнати, защото там има текст, който казва, че до 2038 не трябва изобщо да имаме такъв вид производство на електроенергия" коментира Михайлова. “Това е изключително нерентабилно за държавата и да не го наричам национално предателство. На такова приличат текстовете в плана. В плана са записани 40 %, но те не са 40, защото там изходната година, спрямо която се измерват процентите, е 2019 година и ако правителството на Кирил Петков и хората, които са

работили по плана, не знаят какво означава това, то всеки един човек от въглищните региони знае, защото 2019 година е най-слабата за производство на електроенергия от въглища за последните 30 и няколко години. Ние затваряме повече от 50 и няколко %. Ние смятаме, че 48 парламент може да остане в историята на България спасявайки българската енергетика подчерта Михайлова.

“ЕК не смятат за необходимо да се предоговаря плана за възстановяване и устойчивост. Това, което правим, е да подадем ръка на служебното правителство с този проект на решение от “Възраждане" - да има обединение в НС, което да вземе това решение задължаващо МС да отвори плана за възстановяване и устойчивост" каза Михайлова. Тя разказа, че при разглеждането на 9-ти ноември в комисия не са получили подкрепа от нито една политическа сила, но “Възраждане" не се отказват и веднага са направили поредица срещи в региона, както и със синдикатите, които заявяват същата позиция. След това са организирали срещи с останалите парламентарни групи, на която само ГЕРБ и БВ са се отзовали - БВ са гласували против. От “Възраждане" са разчитали на ГЕРБ и БСП, но БСП са се въздържали с някакви условности около текстовете.

“Вие сте част от новата комисия за меморандума за Gemcorp. ГЕРБ сезираха най-накрая след 8 месеца ДАНС и МВР. Докъде ще се достигне?" попита Беновска. Михайлова отговори, че в миналото НС е имало комисия, която е обследвала доставките на газ, покрай прекратяването на доставките от “Газпром" и от ДБ и ПП са говорели как до нищо няма да се стигне. “Оказа, че е имало заседание на МС на 13-ти април, на което се решава единодушно, според Кирил Петков, че България не трябва да отваря тази допълнителна сметка, която с форсмажорни обстоятелства Руската Федерация налага на “Газпром", за да може там да превалутират. Оказа се, че от това решение няма стенограма нито протокол. На база на точно това решение се изпраща от заместник-министър на енергетиката нареждане към “Булгаргаз", с което прекратяват тези взаимоотношения - това носи огромна щета за България и я поставя в риск от арбитраж" отговори Михайлова.

“Лукойл" ще се побългари и ще започне уж да си плаща данъците в България. Дали ако “Лукойл" излезе на загуба, ще плаща нещо? Карадайъ и Добрев внесоха два закона, които искат да регулират този пазар, защото трябва да получим нотификация за внасяне на руски нефт, преработка и износ. Какво прави “Възраждане?" попита Беновска. Михайлова отговори, че има много проблеми с регулацията на пазара на горивата и подкрепата в тези тежки времена е била неадекватна, макар че всички парламентарни групи са подкрепили тази подкрепа. “Ние смятаме, че трябва да бъде разработена дългосрочна стратегия за регулиране на този пазар, която да е в абсолютно законните рамки. Имаме само заявките, че това ще стане от 1-ви януари 2023 година. Все пак България е в един плюс с дерогацията за петрола" каза още Михайлова

Беновска шеговито подари на Искра Михайлова зелена българска ябълка, защото не иска да пеят заедно. Михайлова подари на предаването книгата “Пропаганда". “Разчитаме на вас медиите като регулатор, така че пропагандата да не е отровна" подчерта Михайлова. Беновска и Михайлова припомниха, че “Възраждане" организират протест срещу Еврото на 3-ти декември