Днешните деца не четат това, което ние сме чели като деца. Светът е променен, историите от онзи малко по-забавен свят за тях може би са разбираеми, но не са чак толкова вълнуващи и интересни. Това каза Искра Джанабетска – програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи и основател на онлайн платформата "Книговище“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Светът в днешно време може да бъде преведен от съвременните автори по много вълнуващ начин и на езика на съвременните деца, смята тя. "Активаторите на удоволствието в момента са толкова много, толкова по-бързи, че децата растат с нервна система, инервирана от много по-различни стимули. Те могат да минат през един куп книги преди да възпитат у себе си усета за хубавата книга“, поясни Джанабетска.  

Важно е четенето и любовта към книгата да се възпитава в семейството от ранна детска възраст, подчерта тя. "Ако има твърде много семейства, в които не се възпитава четенето, след това децата не могат да усвоят много ключови умения. Когато децата четат с удоволствие и имат добра четивна грамотност, тогава техните шансове за успех в живота и за щастлив живот са много по-големи, отколкото зависимостта от социалното положение на семейството, в което са родени. Аз лично много вярвам в това, че държавата трябва да положи грижа за това да се стимулира четенето генерално в държавата, това да е приоритет. Училището е мястото, където децата могат да обикнат книгите, да се срещнат с книгите. И учителите трябва да имат достатъчно възможности и стимули да се интересуват от новата детска литература“, смята тя.  

Колкото по-рано родителите започнат да четат на децата си, толкова повече това помагат за тяхното интелектуално израстване, посочи Джанабетска. "Първо те се запознават с думи, които не познават в действителния свят, и могат да ги свържат с образите в книжката. По този начин в съзнанието им започват да се правят връзки, които разширяват полето на познанието в истинския свят. Това забавлява децата, защото те обичат да откриват. Ние инвестираме в техния успех по-нататък, защото в училище доста рязко ще им влязат много непознати думи, с които те трябва да се справят“, обясни тя. 

Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи тази година се провежда в рамките на Пролетния панаир на книгата. Събитието ще протече под мотото "Чети и откривай“. "Постарахме се фестивалната програма да може да предложи на всеки по нещо и да направим събития, които да предизвикат вниманието и вълнението на всички възрастови групи“, каза програмният директор на фестивала.  

Ще бъдат организирани срещи с писатели, както и различни работилници. "Днес например от 11.00 и от 12.00 часа има "Архитектурна азбука“ с Детска архитектурна работилница. Това е събитие, подходящо за малките – 1., 2., 3. клас. Вечерта пък за по-големите, над 10-годишна възраст, имаме една доста предизвикателна тема – "Джордж Оруел за деца“, разказа Джанабетска.