Предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев обсъждат депутатите в началото на днешното пленарно заседание. Това е първа точка в дневния ред.

Искането за оставката на Минчев е по предложение на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ“ (ИТН), подкрепени от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане“. Председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов представи мотивите към предложението. Сред тях са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

В парламента за обсъждането на оставката на Минчев дойдоха премиерът Кирил Петков и членове на кабинета. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира пред журналисти, че е в парламента в знак на подкрепа на Никола Минчев, а също така и защото днес трябва да се гласува бюджетът. На въпрос ще успее ли новата опозиция да вземе оставката на Никола Минчев, Василев коментира: "Това зависи от депутатите в залата, оставям на съвестта на всеки един от тях“.

Заседанието се председателства от Кристиан Вигенин. При влизането на Минчев в залата, той бе посрещнат с аплодисменти.

По предложение на председателстващия заседанието Вигенин, при необходимост, заседанието ще бъде удължено до изчерпване на дневния ред. Днес предстои гледане и на актуализацията на държавния бюджет. Вчера депутатите одобриха на първо четене бюджетите на здравната каса и държавното обществено осигуряване.

Редакция: БТА