"Една моя битка от 10 години насам беше на път да бъде решена – пълният преглед на учебните програми и учебното съдържание. Защото убедено смятам, че всичко, което свършихме през тези 30 години като нация и управляващи в образованието е, че ние нищо не направихме. Имаше 2 прокламирани като реформи- едната през 2001 и през 2016 г., които нищо не промениха. Доволна съм, че за 6-те месеца коалиционно управление беше започнат и завършен прегледа на учебните програми. От МОН ме уверяват, че това е приключило и вече министерството е наясно кои теми трябва да отпаднат и кои да отидат в друг клас- това е първата стъпка. Следващата е учебното съдържание- кои понятия ще усвоят децата. И третото са учебниците- какъв ще бъде езика им и по какъв начин информацията ще бъде поднесена на децата. И намирам за добра нашата теза да има един учебник по предмет.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листата в 12 МИР Монтана Ирена Анастасова в "Стълбището“ по Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП.

Тя коментира, че при един учебник по предмет би имало по-добър контрол и подчерта, че е необходимо да имаме държавна политика в образованието. "Необходимо е да има някакви основни тези, които във всяко българско училище да се спазват от всеки един български учител. Добрият учител би намерил начин това, което е залегнало в програмата, да стигне до съзнанието на децата. Причините, за да стигнем дотук са комплексни. Но са много последователно натрупвани във времето и не са решавани.“

Според Анастасова постепенно омаловажаване труда на учителя е първото, което се е направило след прехода чрез бавно и систематично държане на учителите на минималните нива на заплащане на труда. "27 са проверяващите институции и колегите дълго време се съпротивляваха на това нещо. Постепенно се въвеждаха някакви безумни изисквания, които все повече ограничаваха правата на учителите. Постепенно всички родителски организации имаха едни изключителни права, а учителя все повече нямаше право за нищо“, обобщи Ирена Анастасова за проблемите в образователната система на България.

По думите ѝ, в последствие и след въвеждане на делегираните бюджети, самите училища са станали все по-зависими от броя на учениците в тях и учителите заради парите не са си позволявали да отстраняват ученици за непристойно поведение.

"Отделно, едни 32-35 млн. лева годишно през бюджетите на училищата се отпускат за така наречената продължаваща квалификация и даже в един от вариантите част от оценката за работата през годината е на база това на колко обучения е бил учителя. И се изучиха едни ловки фирми да квалифицират учителите, защото срещу това получават съответното заплащане. Част от учителите ги устройваше това, защото там се раздаваха сертификати на килограм. Моето дълбоко убеждение е, че това не могат да бъдат каквито и да са обучителни организации. Това трябва да бъдат висшите училища, които дават базовата квалификация“, добави зам.-председателят на БСП за част от проблемите в училищната система, които са влошили качеството на образованието.

"В краткият живот на 47-то НС ние приехме промяна в Закона за предучилищното и училищно образование, която не допуска партийно вмешателство в работата на училищата. Защото ние в последните 4-5 години се нагледахме на неща, които никога преди това не са ни минавали през ум. Някак си ни беше ясно, че в училище е недопустима партийна работа, но в последните години имаше невероятни случаи- пряко вмешателство на работата, а назначенията на директорите и учителите не се случваха без протекцията на кмета в съответната община“, каза Анастасова за борбата, която води против партийното вмешателство в работата на учителите.

Тя изрази огорчение от служебното правителство и как само за 2 дни след неговото назначение е била оспорена наредбата на МОН. "Основната промяна беше, че преди кандидатите за директор решаваха едни тестове с 50 въпроса и закрити отговори- като тото. В тази наредба се каза, че трябва част от въпросите да са със закрити отговори, част от тях с открити и отделно има 3 казуса, които всеки кандидат за директор трябва да реши. Освен това, има и концепция за развитието на съответно училище“, посочи водачът на 12 МИР Монтана.

В заключение Ирена Анастасова се обяви за целодневно обучение. "Материалната среда, в която учат децата е изключително важна. Натовареността им е единия проблем, а другото е неразбираемия за тях учебен материал“, заключи тя.