"Перспективата за създаване на правителство не е мръднала от мястото, където беше в изборната нощ. По изявленията на останалите политически партии, представени в парламента, не виждам какво правителство може да се оформи. Имаме една новост – протегнатата ръка от ГЕРБ, която ние казахме, че няма да приемем. Имаме мандат от нашия Национален съвет и това е, че няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в предаването "Офанзива“ по Nova News, съобщават оп пресцентъра на Българската социалистическа партия.

"Предишният кабинет също не беше съставен лесно и ние тогава демонстрирахме диалогичност и разбиране за важността на това да има правителство. Предполагам, че от останалите партии също има хора, които са загрижени за състоянието на страната и ще подкрепят такова правителство“, добави тя.

"За нас изпращането на военна помощ е сериозна червена линия, която ние няма да прекрачим. В това отношение ще имаме сериозни противоречия, но ние ги имахме и в редовния кабинет. Участието на БСП в този коалиционен кабинет беше звеното, заради което тогава не изпратихме военна помощ на Украйна. Ние сме политическа партия, която има принципи. Наистина не трябваше да се поставя в центъра на парламентарния живот дали да бъде поканена г-жа Митрофанова, или да не бъде поканена на откриването на Народното събрание“, обобщи тя за червените линии и категоричната позиция на левицата против изпращането на военна помощ за Украйна.

Ирена Анастасова заяви, че организираната в понеделник от Корнелия Нинова среща на парламентарните партии показва загриженост за ситуацията в страната, която наистина се усложнява. "Виждаме какво се случва с цените и инфлацията. Във всичките си политики винаги сме се ръководили от това да се погрижим за хората и за тези, които са в най-тежко социално положение. Поради тази причина смятаме, че акцентът от първия ден на новото Народно събрание трябва да бъде приемане на Бюджет 2023. Защото той е много важен както за хората, така и за бизнеса. Да търсим вариант да помогнем на хората като сложим таван на цените за газ, ток, вода и парно. Да дефинираме енергийно бедни като понятие, за да можем да им помагаме адекватно“, допълни заместник-председателят на БСП.

Тя подчерта, че Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията се е справила много добре с ресора и е показала сериозни управленски качества.

"Президентът каквото можа да направи – той го направи. Под негово крило бяха създадени няколко формации, които по един или друг начин късаха гласоподаватели от БСП. Нима "Продължаваме промяната“ не беше създадена под крилото на г-н Радев? Това е явно и видно за всички. Не е драма, ако президентът не връчи третия мандат на БСП. Крайно време е наистина да се съсредоточим върху проблемите на хората. Защото няма как да говорим за F-16 и в 2022-ра година да се чудим къде да дадем пари, а да имаме 700 училища без физкултурни салони и 300 училища в България с външни тоалетни. Това ми е болката“, каза в заключение Ирена Анастасова.