Школа за перфекционизъм и жажда за знания, за прогресивно мислене и културно общуване – така вицепрезидентът Илияна Йотова определи катедра "Романистика“ и в частност специалността "Френска филология“ в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, която чества 100-годишнината от своето основаване, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Появата й в началото на 20-те години на ХХ век не е случайна. След войните и разрухата светът търси нови пътища и нови по-практични отношения между народите. Френският език става необходим повече от всякога“, изтъкна в приветствието си Йотова.

"Трите филологии – френска, италианска и румънска, са предпочитани за модерно образование. Знаменателен е фактът, че възпитаници на катедрата са постигнали абсолютна 100% успеваемост при сертифициране на преводаческите умения в Европейската мрежа на преводачите“, подчерта вицепрезидентът.

Илияна Йотова изтъкна приноса на България към развитието на Международната организация на Франкофонията, в която пълноправно членува от 30 години. "Освен че над 321 милиона души по света говорят езика на Волтер, Юго и Балзак, франкофонската общност създава дружелюбна среда за обмен на знания, за партньорство и творчество, както и за международно значима научна кариера. Пожелавам на студентите филолози да бъдат още по-активни във безграничното пространство на франкофонията, да черпят с пълни шепи от предимствата на културния обмен през ХХI век“, посочи вицепрезидентът. Тя специално благодари на преподавателите по френски език в университетите и учителите в средните училища за професионализма.