"В президентската институция следим внимателно политическия процес, за да преценим кога да бъде връчен вторият проучвателен мандат за излъчване на правителство. Ще изберем най-добрата дата". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, предаде репортер на "Фокус".

По думите ѝ партиите, с идеи за експертен или технически кабинет, трябва да изяснят каква точно формула предлагат. Йотова посочи, че се надява това да се случи през следващите дни, но подчерта, че това е решение и правомощие на държавния глава Румен Радев.

"Ако една политическа партия иска сериозно да вземе мандата и твърди, че може да състави такова независимо и равноотдалечено правителство, трябва да се види колко са независими хората, които ще бъдат номинирани. Стабилните правителства са правителства, в които се поема ясна политическа отговорност. Да, в тях може да има експерти, но зад тях трябва да има ясно мнозинство и ясно дефинирани политики", коментира Йотова.

"Чуваме само заявки от парламентарни групи за третия мандат, но не се чува какво предлагат. Говори се за всичко, за евентуални съюзи или разводи предвид неспокойната ситуация при доста от политическите играчи, но нито един от тях не е излязъл с конкретни предложения какво трябва да се прави в следващите месеци в България", заяви Йотова и подчерта, че се надява след приключване на епистоларния жанр партиите да преминат към истински преговори, както повелява демократичният процес в една парламентарна държава.

Като политическа авантюра определи Йотова появилите се предложения за промяна на избирателната система. "Сега на дневен ред са непосредствените проблеми пред държавата и хората – все повече задлъжняваме, трябва да се готви и националният бюджет. Както и Венецианската комисия препоръчва, дълбоки реформи в избирателната система се правят дълъг период преди предстоящи избори, в спокойна ситуация, със стабилна политическа система и с ясни мнозинства", допълни вицепрезидентът.