Най-тежкият урок от Холокоста е никога повече да не стоим безмълвни пред всяка агресия. Това написа във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова по случай Международния възпоменателен ден на Холокоста.

"На Международния ден за възпоменание на Холокоста скланяме глави пред паметта на над 6 млн. души, които изгоряха на кладата на зловеща идеология. Не сме забравили лицата на ужаса, който винаги ще тежи на съвестта на Европа.

Помним и лицата на надеждата и избавлението.

Преди 80 години България успя да защити своето еврейско население. Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени хора бяха спасени над 48 хил. евреи. Помним и 20-те праведници – смелите и необикновени хора, за които човешките закони бяха над всичко, тихите герои, посветили себе си на спасяването на свои близки, приятели, непознати – кой с каквото може, без страх, че може да пострада.

Най-тежкият урок, който ни даде Холокостът, е никога повече да не стоим безмълвни пред всяка агресия и нарушаване на човешките права. Задължава ни да бъдем нащрек срещу съвременните проявления на фашизъм", изтъкна вицепрезидентът.