Срещата не само представя отчета, но и отваря темата за помощ към хората. Тази помощ остава недостъпна, защото всеки човек има право да бъде изслушан, да бъдат защитени правата му. Вашата дейност е мисия. С просто око може да се види как има регрес в защита на човешките права, които са част от международни документи. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на публичния отчет на Националното бюро за правна помощ, предаде репортер на "Фокус"

По думите ѝ някои политици говорят за човешките права като за луксозна политика. "Нуждаещите се нямат достатъчна правна култура и не могат да си позволят адвокатска защита. Основен аспект е помощта на жертвите от домашно насилие. Има още много какво да се желае и има законови поправки, които все още не са приети. Всички знаем колко деликатна е тази материя. Самите жертви се страхуват от насилника и какво ще кажат хората. Стои аргументът, че няма да получат справедливост, но аз съм оптимист, че ще бъде създаден най-накрая механизъм", допълни Йотова. 

- как по достъпната правна помощ може да намали бедността. Не само да отказваме помощ на нуждаещите се, а как чрез отказване на помощ, която е достъпна, намаляваме бедността. Трябва да изследват групите които са най-засегнати. Специфична дейност и защитата на правата на хората с увреждани, малолетни, трафик и още един бич който е част от Все повече деца, момичета, млади майки и трябва да координация с различни министерства и агенции. Всички които работят в бюрото са медиатори.