Софийският административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, с което гласовете от машинния вот трябваше да бъдат добавяни директно в протоколите на избирателните комисии, без да се броят отделно. То бе атакувано в съда от коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България". Самото решение на съда с указания към ЦИК ще бъде публикувано в понеделник, информираха от пресцентъра на "Демократична България".

“Решението на ЦИК създаде голяма опасност за точното и правилно отчитане на резултатите и даде много предпоставки за злоупотреби", коментира бившият депутат от “Демократична България" и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, която е един от вносителите на жалбата.

“Съдът много ясно каза: разумът на “Изборния кодекс" предвижда отделно да се отчитат гласовете на хартия и чрез машина за всяка листа и кандидат-депутат, т.е. преференциите. Съдът указа,че не е незаконосъобразно, ако се отпечатва протоколът от машините, въпреки че с промените в кодекса това не се изисква - тъкмо заради прозрачността на изборния процес", каза Йорданова.

Тя категорично отхвърли твърденията на ГЕРБ, че с обжалването в съда ДБ и ПП правят опит да всеят хаос и да опорочат изборния процес. “Призовавам колегите от ГЕРБ да престанат да правят внушения. Обръщането към съда не е създаване на хаос, а правова държава", категорична е Йорданова.