Съдебната реформа остава на най-високо място в дневния ред на обществото, заяви Надежда Йорданова от "Демократична България. Тя уточни, че темата на тази съдебна реформа не е Иван Гешев, а върховенство на правото

"Въпросът за реформата в прокуратурата е въпрос за имунната система на България и ние не можем да го пренебрегваме", подчерта тя.

Според нея гласуването на промените в НПК с мнозинство е било димка, защото е било на първо четене при много ясно разбиране, че въобще няма да се стигне до второ гласуване.

"Това е един от големите слабости на този парламент, че твърде много важни закони бяха приети на първо четене и въобще не стигнаха до пленарна зала за второ четене", отбеляза тя.

Най-големият провал на 48-ото Народно събрание, според нея, е че не успя да сформира правителство. Като плюсове тя изтъкна въвеждането на електронното заповедно производство, което спасява от закриване 29 районни съдилища в цялата страна, смели стъпки за ограничаване на влиянието на Русия в България, въоръжената подкрепа към Украйна.

Формулата, по която "Демократична България" преговаря с "Продължаваме промяната" е съсредоточена върху политиките и политическите приоритети. Разграничават се и различията, за да не се превърнат те в препъни камък при реализиране на по-големите цели, допълни Йорданова пред БНТ.

Според нея голямото предизвикателство ще бъде всеки един от политическите опоненти да направи крачка напред, да започне да чува другия и да променя своите позиции.