Предстои да видим. Теоретично не мога да кажи нищо различно от това, че е възможно, защото сме виждали такива практики на Народното събрание. Дали ще се случи, не мога да гадая. Това заяви Надежда Йорданова след изслушването на кандидатите за конституционни съдии, предаде репортер на “Фокус".

“Как ще действа ритъма на парламента, каква ще бъде програмата, зависи от председателя на Народното събрание", каза Йорданова. Тя каза, че през следващата седмица има сесия на ПАСЕ, където част от депутатите ще бъдат ангажирани, а част от дневния ред пряко касае България. “Аз обявих в зала, че ще внесем доклада днес или утре сутринта, за да сме си изпълнили комисията нашите задължения така, както са по правила", коментира Йорданова в отговор на журналистически въпрос. Тя призна, че парламентът се е забавил много с попълването на двете квоти, изтекли през есента на 2021 година.

Според нея процесът в заключителната фаза е бил по-експедитивен, но нямало причина да се бавят повече. На въпрос дали групата на ПП-ДБ ще гласува по съвест по отношение на кандидатурата на Десислава Атанасова, тя отговори така: “Утре имаме събиране на групата съвсем нормално, като всяко преди началото на пленарния ден. Ако бъде включено в това като точка в дневния ред, отново ще имаме обсъждане". Тя не коментира дали е възможно разцепление вътре в коалицията, но допусна да има “шарено гласуване".