Според нея съдебната реформа и борбата с корупцията са приоритети на ДБ

Бях първият министър, който започна и проведе докрай процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Тя показа, че институционалният ред не е достатъчно ефективен, не позволява обективно да се обсъдят случаи, когато главният прокурор е прекрачил границата на допустимото. Това се случва заради твърде широката му фактическа власт. Това коментира за "Твоят ден" бившият правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България".

Според нея съдебната реформа и борбата с корупцията са приоритети на ДБ. "Освен това такива са енергийната независимост и откъсване от руската зависимост. Ще търсим и конституционно мнозинство, с подкрепа от парламентарните сили на принципна основа. ГЕРБ трябва да понесат своята отговорност. Ще имаме рамка на преговори и търсене на широко съгласие", обясни тя. И допълни, че в следващото НС с оглед агресията на Путин, ДБ ще настоява за още по-твърда подкрепа за Украйна.

По думите ѝ е направен законопроект за търсене на отговорност и разследване на главния прокурор и съдебното обжалване на отказите да се образува досъдебно производство. "Разполагахме с шест месеца, за които моят екип приключи три много важни теми - закрихме спецправосъдието, дадохме повече организационна самостоятелност на европрокурорите и приехме Наредбата за висшето образование по право", подчерта Йорданова.