БНТ е блокирана и затова се включвам от дома си. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев в ефира на Националната телевизия.  "Ние не можем свободно да влезем и да изразим позициите на нашите гласоподаватели. Отвън са гласоподавателите на ПП и ДБ, сами разбирате, че ние също можем да докараме нашите привърженици, те заявяват такова желание. Но от това няма да спечели с нищо българската демокрация.“

Протестите са нещо, от което демокрацията има нужда, но не в този уродлив вид, в който се пречи на хората, на политиците да изказват мнението си, заяви Цонев. "Всичко, което каза господин Лорер е абсолютно невярно. ДПС много последователно защитава своята позиция по отношение начина на гласуване в България. От 2016 г. ние предлагаме 100% гласуване с машини, които  обаче се казват скенери. При този начин на гласуване невалидните бюлетини са точно нула, елиминира се и субективният фактор“.

Всичко, което колегите изтъкват за машините, е невярно, ние повече от 7-8 г. се борим срещу недъзите на българския изборен процес и казваме, че не трябва да има гласуване с хартия без машина, допълни Цонев. "Това е истината и не е нужно нищо да се изттегля, защото тези предложения стоят в Изборния кодекс, който вероятно в сряда ще гледаме. И ще има 100% машинно гласуване, но такова каквото има в най-добрата развита демокрация – САЩ, а не Венецуела“.

Избирателите, нашите избиратели категорично казаха, че искат да има правителство, ДПС иска да има редовно правителство, въпреки че ДПС може да участва във всяко правителство, категоричен е Цонев. "ДПС има подготвени специалисти да участва в изпълнителната власт. Но нашият анализ е, че в момента това е почти невъзможно. Затова ние казваме така – ще положим всички усилия да има България редовно избран кабинет, който да посрещне решаването на предстоящите кризи“.

Само ако се реши политическата криза, ще бъдат решени всички останали кризи, заяви Цонев.