Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя. И гласувалите, и негласувалите казаха едно и също - доверието е ниско, но не искат нови избори. Това заяви  от ДПС в началото на консултациите при президента Румен Радев във връзка с възможностите за съставяне на правителство, предаде репортер на "Фокус".

От своя страна, държавният глава попита представителите на Движението как оценяват перспективите за съставяне на правителство и каква според тях е правилната формула за излъчване на редовна изпълнителна власт. Той отново подчерта и огромното мнозинство българи, които не гласуват на изборите и попита: "Как виждате разрешаването на този изключително голям проблем?". 

Йордан Цонев започна с проблема за все по-големия брой българи, които отказват да отидат до урните, за да упражнят своето право на глас: "За нас ниската избирателна активност категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти, в частност към политическия процес в страната. Разбира се, това се дължи във всички случаи на факта, че в страната политическите сили последните години отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите". 

Той очерта стъпките, които политиците трябва да предприемат, за да се повиши доверието към институциите: "Трябва да се върнем при хората и да работим с хората".

И продължи: "Хората категорично не искат нови избори, те искат политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, да има редовен кабинет, който решава проблемите. Решението минава категорично през един пълен мандат или близо до пълен мандат. Абсолютно категорично ДПС съзнава своята отговорност за съставяне на редовен кабинет със стабилно мнозинство, подкрепян от стабилно мнозинство. Въпросът е дали другите политически сили го разбират", каза още Цонев.

Според заместник-председателя на втората политическа сила доверието на гражданите към политическия процес в страната може да се повиши само и единствено при едно четиригодишно управление на редовно правителство. Цонев подчерта, че от Движението разчитат изключително много на държавния глава да влезе в ролята на медиатор между партиите, за да може да се постигне консенсус и да се излезе с решението създалата се ситуация.