Част от приоритетите на Мария Габриел са и наши приоритети. Това каза Йордан Цонев след срещата между ГЕРБ-СДС и ДПС преди връчването на първия мандат в понеделник, предаде репортер на "Фокус". 

"Срещата беше предназначена да се запознаем с приоритетите на кандидата за министър-председател от ГЕРБ-СДС. Чухме ги и мога да ви кажа, че част от тях като зелената икономика, високите технологии и правосъдната реформа са приоритети в нашата програма от 2017 година", каза той.

Цонев е категоричен, че страната има нужда от редовен кабинет, защото се е натрупала обществена умора. 

"Отбелязахме, че обществото очаква да бъде съставен кабинет от този парламент, че обществото има много тежка умора от противопоставяне и че политическата криза трябва да бъде решена".

Той каза още, че ако се стигне до съставяне на редовен кабинет, от ДПС очакват да бъде свикана лидерска среща, на която да се обсъди конфигурацията и поименния състав на министрите, 

"Форматът на кабинета, ако има такъв, както и персоналния състав, ще бъде предмет на лидерска среща, която трябва да обяви лидерът на парламентарната група, която има мандата.

Цонев заяви, че от ДПС са оптимисти сме по отношение на номинацията за премиер.