Ударите на Русия в Украйна по критичната инфраструктура целят две неща. Това каза в обедния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност, бивш заместник-министър на отбраната.

"Преди всичко тези удари целят да се принуди украинското ръководство, виждайки страданията на украинския народ, да приеме условията на Русия. И второто нещо, което цели – това е разединяване на Европа чрез това да се покаже какви са възможностите на Русия да въздейства върху цивилното население, студа, страданията и да накара самите европейски граждани да бъдат по-страхливи срещу руските действия“.

Зимите в Украйна са изключително студени, което ще постави на голямо изпитание украинския народ, допълни Божилов. "Аз слушах вчера изказвания на украинското ръководство, на президента Зеленски, който казва, че няма да се сломи украинският народ. Слушах изказвания и на украински граждани, те също казват, че свободата за тях няма цена, което означава, че нямат желание да се подадат на този натиск“.

Аз мисля, че изпитанията, които предстоят, ще принудят много хора да напуснат големите градове и да потърсят спасение в по-малките градове и села, смята Божилов. "Прави ми впечатление тактиката на Русия, първо, че нападенията срещу цивилната инфраструктура се засилват. Второ, имаме вече сигнали, които са доказани със снимки от космически апарати, че Русия дислоцира стратегически бомбардировачи по-близо до Украйна с всяка вероятност да се засилят ударите срещу критичната инфраструктура. Така че можем да очакваме влошаване на ситуацията в Украйна, а и повече хора да търсят спасение или в самата Украйна, или навън“.

Още 2013 г. има публикувана от началника на руския Генерален щаб доктрина, която включва освен водене на войни с конвенционални средства, но също така войни с пропаганда, дезинформация, допълни експертът. "Всичко това го виждаме и сега. Хибридните войни са вплетени в общата стратегия на Русия за постигане на военни цели. Проблемът е, че много от нашите общества са повлияни от тази хибридна война, много хора се влияят от пропагандата и най-лошото е, че нямаме механизми да се справим да се справим с това. Това поражда разединение, това поражда съмнение в оценките на хората. Хибридната война не бива да се подценява, тя не е по-малко опасна от конвенционалната“.

Виждаме, че вече има промяна в архитектурата за сигурност, заяви Божилов. "Тази архитектура за сигурност, която гарантираше мира в Европа, вече не функционира. Нарушени са принципите, нарушено е доверието. Оттам нататък трудно е да се каже как ще изглежда новата архитектура за сигурност. Другият ключов въпрос е за единството в Европа. Виждаме, че отделните страни заемат различни позиции по отношение на оценката за ставащото в Украйна, така и по отношение на мерките, които се приемат срещу Русия. Не бива да поставяме условия Европа да се разедини.“

Евелина БРАНИМИРОВА