Под много елхи ще стои черният чесън като подарък, каза за Агенция "Фокус“ Йоана Георгиева, производител на чесън в село Долни Раковец или още наречено "селото на чесъна". Това място е известно, защото там се отглежда най - хубавия чесън в България. 

Тайната на долнораковския чесън според нейния син Владимир Георгиев се крие в черноземните почви и ниската надморска височина на селото. 

"Това е един много стар поминък. Така са се препитавали хората тук и е останало във времето. Предполагам, че една от причините е почвата Чернозем. Специфичното при нея, е че тя е влагозадържаща. Нашето село е с по – малка надморска височина. Има стари поверия, че тук някога е имало езеро и вероятно това е причината при нас водата да се появява на около 3м. под земята.", обясни той. 

Това също е една от причините чесъна да бъде толкова качествен, защото нашата вода тук е минерална, а минералната вода, богата на варовик, убива лютивината на чесъна. Това са двете най - значими причини, поради които чесънът в Долни Раковец е с такива добри показатели и толкова вкусен, стана ясно от думите на Владимир. 

Отглеждането на долнораковски, и по - специално черен чесън, събира семейството му обратно в България, обединени от идеята да бъдат иновативни и да отглеждат продукт, който е непознат у нас. 

"Всичко тръгна от черния чесън. Попаднахме на него в Испания, тъй като родителите ни работеха там. Стана ми любопитно за него", казва Владимир.

"Искахме да имаме нещо свое, да развиваме наш бизнес, наясно сме, че това е нещо много трудно, особено в България, но пък сме работливи и твърдоглави и се справяме за момента. Това реално е причината да се занимаваме с чесън. В последствие, това че Долни Раковец е столицата в България на чесъна беше едно допълнение на благодат, която ние получихме. Така започна всичко. Опитвах се да им презентирам моята идея за черния чесън, тъй като е нещо супер непознато, особено в България, въпреки че започнаха да се прокрадват страници с информация, хората започват да го научават, защото черния чесън всъщност е обикновен чесън, който ферментира", разказа той.

"Не знаехме дали нашият чесън ще стане черен чесън, но опитахме с малко по – стара технология, изисква повече ресурси и време, но пък се получи нещо много добро и много качествено, така че сме в процес на разработка на това нещо" , каза още Владимир.

Той обясни, че чесънът е на по - висока цена от този, който познава българския потребител, но по думите му количеството, което човек е добре да изяжда на ден, е не повече от половин до една глава, тъй като и много полезното, в много големи количества не е полезно.

По негови думи истината е, че черният чесън е десет пъти по – полезен от обикновения и това е нещо доказано. Чесънът е известен антибиотик, а черния чесън е известен пробиотик, поясни Владимир Георгиев.

"Определено цената и качеството са добре балансирани", категоричен е младият производител. 

"За съжаление държавата явно няма интерес да води политика и да подкрепя малките земеделци. В България не се сее само пшеница. Има и други неща, за които трябва да се съсредоточат средства. Помощта при нас е минимална. Затова хората не се захващат. Както казват големите земеделци : Там където играе мотика, аз не играя. (...) Хубаво е, че има и млади хора като него, които не се отказват. Не ги плаши работата.", заключи майката на младия земеделец Владимир.

Ния ПРЕЛДЖИЧ