"Имаме обявена процедура за доставка на 10 нови локомотива“. Това съобщи инж. Венцислав Славков, управител на "Пътнически превози“ към БДЖ, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Предстои обявяването на процедури за доставка на 50 нови вагона. Ще се ремонтират други 140 вагона. Ако се доставят всички нови вагони, ще се подмени почти целият подвижен състав, необходим за обслужване на пътническите графици на влаковете, поясни Славков.

Пътниците ще усетят подобрена услуга след доставката на новия подвижен състав, категоричен е той. "Вагоните ще бъдат оборудвани с безжичен интернет, с контакти, дори с възможности за зареждане на тротинетки. Ще има и пространство за обслужване на трудноподвижни пътници, майки с деца, за които ще има специални места. Ще има специални тоалетни за трудноподвижни лица“, даде подробности директорът на "Пътнически превози“.

Има недостиг на персонал в сферата на железопътния транспорт, поясни той. "Работата е под прякото въздействие на атмосферните условия и желаещите да я практикуват не са достатъчно. Заплащането също е фактор, защото работата в офис е по-високо платена. В последните години няма кадри и от средните училища“, описа ситуацията.

Цените на билетите за влак са едни от най-ниските възможни, ако ги сравним с всички други видове транспорт. Абонаментни карти осигуряват 50% намаление на превоза. Пътуването с влак от София до Перник излиза около 1.35 лв, което е по-евтино от билета за градски нранспорт в столицата, каза още инж. Венцислав Славков.

Външният вид на вагоните в момента не е привлекателен и голям проблем е изрисуването с графити, включително на стъклата, призна той. "Отнема доста ресурс почистването им. Налага се пребоядисване, което означава изваждане от експлоатация и това води до недостиг на вагони“, добави още директорът на "Пътнически превози“.

"Планираме атракционни пътувания с ретро вагони за Коледа. След Нова година също ще развием тази инициатива. Искаме да възстановим още от ретро локомотивите и вагоните, мотрисните влакове, които стоят като музейни експонати. В теснолинейката сме създали вагон бистро. Ремонтирахме един вагон за превоз на велосипеди, втори вагон също претърпява такъв ремонт. До края на годината предстои да излезе и един вагон, пригоден за труднопозвижни лица по теснолинейката“, обясни инж. Славков.