За да има ефект от противоградното въздействие, градоопасните облаци трябва да започнат да се обработват в техния начален стадий на развитие, съгласно определени критерии. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" инж. Валери Ценов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

"Обработката започва, когато частта от облака, която трябва да бъде засята, попадне в обсега на ракетната площадка. В случая с градушката, паднала над първомайското село Искра, облакът се е формирал извън защитаваната територия. Когато вече е било възможно градоносният облак да бъде обработват, той вече е бил с формиран град, обясни експертът. "Въпрос на време е било кога и къде ще падне. По облака са изстреляни 70 ракети от пет площадки и стрелбата е ограничила образуването на нов град. Затова няма друго пострадало селище след село Искра", поясни инж. Ценов.

Всички 11 командни пунктове и 262 ракетни площадки на Агенцията за борба с градушките са поставени в денонощно дежурство и с готовност за стрелба, увери той. "На всеки 4 минути нашите радари обновяват информацията. Всички ракетни площадки са заредени и се поддържат с необходимото количество ракети. Непрекъснато се доставя допълнително количество от командния пункт. На площадките постоянно има хора в готовност за стрелба", заяви инж. Валери Ценов.

Градушките са характерни за месеците март, април, май и юни.

В нашите географски ширини във всеки облак, от който вали дъжд, има ледени кристали, но при определени условия те могат да нарастват до градови зърна. Това се случва, когато има определени условия. "Когато облаците са много мощни и с голяма височина – те достигат до 18 км, има отрицателна температура във височина, има наличие на силни възходящи потоци и голяма водност в тези възходящи потоци", изброи експертът.

Целта на всички противоградови защити в света е да се предотврати нарастването на наличните в облака ледени кристали. "Едната концепция, която се нарича "полезна конкуренция", инжектира нови ледообразуващи ядра в областта на образуване на градовите зародиши, които в последствие нарастват до изкуствени градови зародиши, а водата се разпределя между тях и естествените. Ние създаваме изкуствен град, за да конкурираме вече образувалите градови зародиши и да не позволим истинските зародиши да станат големи от тази влага. Така те ще станат повече, но по-малки, и падайки надолу в положителните температури ще се стопят до дъжд и град с по-малки размери. При втората концепция се стремим да намалим подхранващите облаци преди те да се слеят с основния. Тук е важно да се подчертае, че при борбата с градушките се засява не конкретния градоопасен облак, а областта, която го подхранва с вода. Тази област обикновено се намира в периферията на самия облак и невинаги попада в границите на защитаваната територия", обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките.

За извършване на противоградна защита с ракети преди всяко въздействие се иска и се получава разрешение от Центъра за координирано използване на въздушното пространство. "Едва след получаването на разрешение имаме право да стреляме ракети. От ЦКИВП може да ни бъде забранена стрелба, ако има някакво средство във въздуха, което не търпи отлагане и трябва да премине през защитаваните територии. Всяка ракетна площадка има определени забранени сектори за стрелба – към градове, към големи населени места, към промишлени, военни обекти, магистрали", допълни инж. Валери Ценов.