"Не можем да говорим за незаконни сечи. Основните пропуски, които бяха констатирани, са относно начина на съхранение на дървесината във временните складове и как тази дървесина е трябвало да бъде изнесена от сечищата. Тези нарушения не могат да се нарекат незаконна сеч."

Това каза пред БНР инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Агенцията по горите след проверките в Карловско, последвали голямото наводнение и възникналите съмнения за ролята на незаконна сеч във водното бедствие.

Установени са няколко неизнесени трупи с тегло около 2 тона всяка и фирмата изпълнител ще понесе административна отговорност, увери Тошев. Той уточни, че дейността в района на сечището е приключила преди две години.

"Мястото, което беше проверено, е във високата, билната част на планината. Там няма дерета, няма наличие на вода и то в такива количества, която може да отнесе тази дървесина."

Освен в Карловско, проверки се извършват в цялата страна за установяване на състоянието на насажденията, увери инж. Тошев.

"Особено около активните порои. Това са проверки, които постоянно се извършват. В последните дни лесовъдите сме атакувани без причина", коментира Стоян Тошев.

По думите му в землищата на наводнените села проверките ще продължат до събиране на достатъчно материали. Компрометираните от водната стихия горски пътища обаче забавят процеса.

Горите се използват за политическо говорене в предизборната кампания, отбеляза още той.

Според инж. Тошев "прекалено се спекулира с това какво трябва да направи администрацията, за да спре нещо".

"Нямаме никакви лостове, освен Закона за горите, с които можем да постигнем някакви резултати."

Стоян Тошев заяви още, че са необходими промени в този закон.