Състоянието на Дюлинския проход е лошо и се нуждае от спешен ремонт. Това заяви народният представител от "Възраждане" Коста Стоянов и отправи питане към Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобщиха от пресцентъра на партията.

Стоянов коментира, че Дюлинският проход е част от републиканската третокласна пътна мрежа.

"Той свързва областите Варна и Бургас и се явява разтоварваща артерия на главен път I-9 Варна – Бургас, особено през летния сезон. Той е и най-кратката връзка между областите Варна и Бургас през Стара планина. Дюлинският проход може да се яви и алтернатива на прохода Обзор – Слънчев бряг при възникване на ПТП, каквито възникват постоянно, тъй като и състоянието на този проход също е лошо. Последното ПТП възникна буквално преди няколко дни и проходът Обзор – Слънчев бряг беше затворен за 3 часа. Като алтернатива МПС бяха насочени именно към Дюлинския проход. Поради завоите и големите дупки по пътя, на места автомобилите се движат със скорост по-ниска от 5 км/ч.", обясни народният представител от "Възраждане".

Той разясни, че по време на заседание на председателстваната от него в 48-то НС Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, проведено на 16.11.2022 година, на зададен въпрос от негова страна към Председателя на УС на Агенция Пътна инфраструктура е получил уверение, че през 2023 година предстои да се започне изпълнението на СМР на основен ремонт на Дюлинския проход, разделен на два участъка.

"Към датата на зададения от мен въпрос течеше процедурата за избор на изпълнител на СМР. След направена справка на електронната страница на Агенцията по обществени поръчки (АОП) се установи, че към днешна дата по двете обособени позиции, касаещи основния ремонт на Дюлинския проход все още няма никакви предприети действия от страна на назначената комисия за разглеждане на оферти, при положение че крайните срокове за подаване на оферти са били 12.08.2022 година. 8 месеца след това все още няма дори протокол относно наличието и редовността на представените от участниците документи, както и за съответствие на участниците с изискванията за лично състояние и критериите за подбор", каза още инж. Коста Стоянов.

В тази връзка народният представител от "Възраждане" е отправил и следните въпроси към представителите на МРРБ:

1. На какво се дължи изключителното забавяне действията на комисията, назначена за разглеждане на офертите?

2. Какви мерки ще предприемете за ускоряване на процесите по избор на изпълнител?

3. Кога според Вас може да очакваме започването на така належащия основен ремонт на Дюлинския проход?

"Ние от "Възраждане" ще следим дали МРРБ и АПИ ще изпълнят обещанието си", подчертава инж. Стоянов