Вероятно ще се възстанови движението в района на свлачището на АМ "Струма“ още на 2 май. Това каза инж. Даниел Иваничков, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура“ в Агенция пътна инфраструктура в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус".

Към момента тече ремонт на тунелите "Топли дол“ и "Правешки ханове“, заради което предварително бяха планирани транспортни задръжки. "Заедно с полицията предвидихме реорганизация на движението, за да може да върви в две ленти посока излизане от София и респективно две ленти на прибиране към София“.

Друга транспортна задръжка има на магистрала "Струма“, където трябва да приключи днес разчистването на свлачището. То е свлякло част от подпорната стена, уточни Иваничков. "Лекотоварното движение в посока София се насочва през Владая, което позволи за 2 дни да се изчистят 5000 кубика земна маса. Това ще позволи след допълнителна оценка на стената да възстановим движението вероятно още на 2 май в 2 от 3 ленти. Там е висок надлъжен наклон“, отбелязаха още от АПИ.

В посока Гърция "Струма“ е с пълна пропускливост и проходимост. "Към момента още оценяваме щетите, не са констатирани проблеми по съоръжението – правят се редовни инспекции от наши служители. След добиване на пълна представиа АПИ ще излезе със становище за сегмента“, уточни още инж. Иваничков.