Няколко десетки пъти в историята на САЩ има увеличение на дълга и то дава пространство държавата да харчи повече пари. Пазарите не се притесняват. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус"

Той отбеляза, че в САЩ се наблюдава плах опит да стартира нов етап на покачване на борсите. В Европа борсовите индекси бележат рекордни стойности.  

Очакванията са икономиката постепенно да започне да се забавя през втората половина на годината, без драматични рецесионни и големи събития, заяви Цачев. Балансът на фона на това, което се очаква за тази година, според него е намерен. 

Факторите, които определят движението на петрола, са търсенето и предлагането. Страните от ОПЕК намаляват производството на петрол вече няколко пъти, отбеляза Цачев. "Идеята е да няма шок на прекаленото предлагане. Миналата година САЩ предлагаха големи количества от стратегическия петролен резерв и сега се очаква да започнат да купуват отново петрол. Това измества баланса. Може би към момента имаме повече предлагане, защото второто тримесечие това винаги е така, но този период започва да отминава и очакванията са петролът да започне да върви нагоре. Но това няма да стане, ако икономиката не продължи да расте, а засега очакванията са тя да бъде по-слаба", обясни експертът. 

Бизнесите с перспектива за растеж и генериране на печалба са винаги добра инвестиция, заяви Цветозар Цачев. "Когато говорим за най-лесен начин да се инвестира, говорим за дивиденти. На Българската фондова борса например има няколко десетки компании, които са по-ликвидни. Много е лесно те да се подредят и да се изберат най-добрите от тях. Дивидентите, които тези компании дават, са още по-високи, отколкото бяха в предходните години, и спокойно бият инфлацията в САЩ и Европа. Тези резултати, които показаха миналата година българките компании, са много силен сигнал, че България има какво да предложи на инвестиционната карта на света", коментира Цачев.