Процедурите по въвеждане в експлоатация на интерконектора Гърция-България на 1 октомври напредват по график. Изпълнението на проекта е във финален етап на реализация и в двете държави текат паралелно административни процедури за издаване на съответните лицензи за експлоатация и право на ползване, съобщиха от независимия преносен оператор ICGB, който развива проекта за междусистемна газова връзка между Гърция и България.

Целият 31-километров участък от интерконектора на гръцка територия е одитиран на 8 и 9 септември от отдел "Инсталации" към дирекция "Въглеводороди" на гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката и ръководството на ICGB. Одитът е част от процедурата по издаване на разрешение за експлоатация на участъка от газопровода на територията на Гърция.

Делегацията е инспектирала подробно газоизмервателната станция край Комотини, крановия възел на гръцка територия и точките за свързване с Трансадриатическия газопровод и DESFA, включително цялата линейна част на интерконектора в Гърция."Цялата процедура се състои както от проверки на място, така и от детайлен преглед на редица документи. Това се прави, за да се гарантира, че извършените работи отговарят на всички изисквания за безопасна експлоатация на цялата инфраструктура за пренос на природен газ.

Обратната връзка, която получаваме на място в момента, е положителна и се надяваме, че това ще доведе до навременното издаване на необходимото разрешително за експлоатация за Гърция", отбелязват изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.Те подчертават както значението на интерконектора в търговска експлоатация от 1 октомври.

"Говорим за газопровод, който отваря изцяло нов, сигурен маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ не само за двете държави, които развиват проекта, но и за по-широкия регион на Югоизточна Европа, с възможност за пренос на природен газ и до Украйна и Молдова. Всички усилия остават насочени към завършване на оставащите второстепенни дейности по договора за строителство и необходимите административни процедури в Гърция и България, за да се постигне поставеният краен срок", коментират Георгиева и Сатлас.

Паралелно с одитите от гръцка страна, ICGB продължава да си сътрудничи активно с всички съответни български институции за издаване на Акт 16 и Разрешително за ползване, необходими за оперативната дейност на българска територия съгласно националното законодателство.