Когато стъпих за първи път в Южна Корея, разбрах, че това е място, което е сякаш моя втора родина. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова инструкторът по личностно развитие Максим Тихолов.

 

Образователният туризъм е чудесна възможност за съвместяването на опознаване на различна култура, и получаване на възможност за придобиване на опит и знания по специалността, която те интересува. Вече съществуват много възможности това да се осъществи чрез програми, като "Еразъм“ за обмен на студенти в университети по целия свят, обясни той и разказа, че неговият избор е бил столицата на Южна Корея Сеул.

 

Страната е с изключително планински релеф и струпването на населението в няколко по-големи града и най-вече в столицата той отдава на това, че планинските терени не са толкова лесни за урбанизиране. Другото, което привлича хората към Сеул, са образователните центрове и по-лесното намиране на достойна работа. "Градовете им са строени с абсолютно адекватна инженерна мисъл – построени са така, че да поемат огромно количество хора, като пътищата са много добре устроени, има квартали с много големи и високи сгради. Явно е мислено за цялостната урбанизация,“ обясни той.

 

От една разорена страна след Втората световна война, Южна Корея се превръща в една от най-влиятелните икономики в света, като Максим Тихолов обясни, че до голяма степен това се дължи и на стремежът на японците да развият индустриално района по време на Войната, когато територията на Южна Корея е окупирана от японските войски.

 

Според него корейците са изключително топли и приятелски настроени хора към чужденците. "Много топло отношение имахме от тях – винаги да ни показват, да ни запознават с културата си. Много истински хора,“ обясни той и допълни, че обществото има много здрава ценностна система, а това според него е изключително важно – за да има здрава държава и народ, ценностите са основното нещо.

 

Голямата конкуренция, която съществува между тях от най-ранна възраст, прави отношенията помежду им доста по-хладни, но към чужденците изпитват само добри чувства, въпреки че са шовинисти по природа и чужденец много трудно може да достигне до високи позиции в техните компании. "Само благодарение на високите постижения, които те много ценят, чужд човек може да се наложи, но малцина са имали тази съдба и късмет да са постигнали такова нещо.“

 

По думите му конфуционизма и неоконфуционизима оказва огромно влияние за развитие на ценностите в обществото на Южна Корея, а в неоконфуционизма образованието е на много високо ниво. На това според него се дължи и техният икономически прогрес от 50-те години до ден-днешен, като те са един от "четирите тигъра“ от най-развиващите се азиатски държави. "Те залагат на това да си най-добрият професионалист в своята сфера, те имат и най-голям процент на студенти, които владеят чужди езици по света, които учат в чужди университети,“ каза той и допълни, че образованието от най-ранна възраст и високото ниво на специалисти във всички области е това, което ги издига като една от най-развиващите се държави в района.  

 

В Южна Корея се залага много на запазването на старите културни традиции на страната и по тази причина има запазени много исторически сгради, като императорския дворец, както и множество музеи. Интересното е, че съвременния и модерен град съществува в пълна хармония с историческите паметници, като по никакъв начин не се нарушава хармонията "и контраста между древното и това, което ще остане вечно, и съвременното по никакъв начин не дразни окото. Всичко е в чудесен баланс.“  

 

Максим Тихолов определи корейската кухня като невероятна магия. "Тази храна я усещах като храната на безсмъртието. Има един съвършен баланс между леки храни: ориз, зеленчуци, месо, морски продукти. Ароматите им са много фини, много ефирни. Ферментиралата храна е издигната в култ, като кимчи, защото тя е от Топ 5 най-здравословни храни в света,“ разказа още той.    

Ася АЛЕКСАНДРОВА