Институтът за пътна безопасност алармира министър Шишков за липса на пътна маркировка на АМ "Тракия“, съобщават от Института.

Ето пълния текст на писмото:

На 30.09.2022 (преди 2 седмици) Вие заедно с подопечните Ви заместник-министър и председателя на УС на АПИ пътувахте до тунел "Железница“ на АМ "Струма“, за едно събитие, а именно да прережете лентата и да откриете "големия“ участък от два километра и половина на магистралата. За целта беше отклонено движението за обикновените граждани по стария път между с. Железница и Симитли (т.н. ул. "Георги Димитров“).

Странно е, че и тримата високопоставени държавни служители не обърнахте внимание, че на първокласния път I-1 (E79) липсва маркировка “осева линия“ в участъка от кръговото кръстовище след края на магистралата до началото на Кресненското дефиле (разклона за с. Крупник)! И това е в продължение на 12 километра, като изключение прави временното кръстовище при отбивката за строежа на новия тунел "Железница“, което е маркирано с оранжева маркировка. Това е участъкът на най-натоварения първокласен път в България, по който преминава целия трафик в посока Гърция, който поема огромен брой туристи, вкл. от Румъния, както и тежкотоварни камиони!

Липсата на маркировка създава огромен риск от възникване на тежки пътно-транспортни произшествия, като последното беше на 05.09.2022.

И един много интересен факт: На 07.09.2022 назначеният от Вас шеф на АПИ се изхвърли, че започва "ударно миене на мантинели и подмяна на маркировка“! Но това беше само много шум и никаква свършена работа. Установихме, че никъде няма извършване на така обещаните дейности – липсата на маркировка се наблюдава и по други първокласни пътища по РПМ. А какво остава да очакваме за пътищата втори и трети клас! И това е така, защото в АПИ цари пълно безхаберие и съвкупност от неудачници. На ръководни позиции там са поставени некомпетентни хора, които не изпълняват своите задължения, а само това което им се нареди отгоре! Не Ви ли е неудобно, г-н Министър?