Ефектът от предложения от КЕВР Проект за изменение и допълнение на Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия, ще е негативен за търговските участници. Това се посочва в становище на Института за развитие и управление на ресурсите /ИРУР/ до КЕВР в рамките на общественото обсъждане на предложените промени, които са по искане на "Българска независима енергийна борса“ (БНЕБ) ЕАД.

С тях БНЕБ цели да свали административния си риск и да го прехвърли изцяло на търговските участници – без дори да намали таксите, които събира. Тези промени ще се отразят и на крайните потребители на електрическа енергия, водейки до допълнително увеличаване на цената на живота за всеки гражданин.

ИРУР би подкрепил предложение, с което “БНЕБ" ЕАД да коригира и изчисти кривите на "търсене и предлагане“ за да бъдат реални с цените на пазара, защото при сегашната ситуация не е възможно да се постигне прогнозируемост и яснота на офертите. Наложително е КЕВР да даде указания на “БНЕБ" ЕАД за въвеждането на реномирана европейска клирингова къща. По този начин всички търговски участници ще бъдат равнопоставени.

ИРУР настоява и за преразглеждане на "риск параметъра“ на търговските участници, като оценка за него да се прави на 7 дни, а не през 30 дни, каквато е практиката сега. По този начин ще се постигне адекватност и съразмерност между действително търгуваните количества електрическа енергия и размера на предоставените обезпечения от страна на търговските участници.

До въвеждането на клирингова къща предлагаме “БНЕБ" ЕАД да стане страна и при по-дългосрочните сделки, каквато беше преди. Това би било реална гаранция за търговските участници, които към настоящия момент са абсолютно необезпечени. Така ще се постигне положителен ефект, защото ще се стимулира дългосрочното търсене и предлагане на електрическа енергия. Подобна мярка би засилила доверието в българския борсов пазар, опериран от естествения монополист “БНЕБ" ЕАД.

В друго свое становище ИРУР изразява несъгласието си и по отношение на предложените от КЕВР изменения на Правилата за търговия с електрическа енергия, в частта за въвеждане на 15 минутен сетълмент при сега действащите условия за заявка на електрическа енергия от “БНЕБ" ЕАД – пазар "Ден напред“, който е основен за обезпечаване на нуждите на търговските участници. Тези изменения ще затруднят функционирането на балансиращия енергиен пазар. Изчисленията на ИРУР показват, че евентуалното въвеждане на 15-минутен интервал за сетълмент, няма да доведе до "енергийни доставки при минимални разходи“, а ще ощети бизнес потребителите с поне 5% по-скъп ток. При сегашните борсови равнища стойността на оскъпяването се равнява на над 40 лв./МВтч. За сравнение цената на 1 МВтч е средно около 800 лв., а в определени часови интервали достига 1200 лв. В допълнение трябва да се има предвид, че тенденцията продължава да е към повишаване. В подкрепа на твърдението ни е ситуацията в Германия, на чийто интрадей пазар, работещ в режим 15 минутен сетълмент, ликвидността е нищожна.

Първите негативни ефекти вече са налице. Част от координаторите вече са изпратили допълнителни споразумения към клиентите си с увеличение на цените, заради очакваното въвеждане на 15 минутния сетълмент от 01.10.2022 г.

След детайлен анализ, ИРУР счита, че към настоящия момент подобна промяна на балансиращия пазар е несъвместима със ситуацията на пазара на електрическа енергия, а прибързаното й реализиране би довело до огромни негативни ефекти при пазарните участници и задълбочаване на ликвидната криза на пазара на електрическа енергия. На първо място това би предизвикало технически затруднения и огромни търговски небаланси. Разминаването на времевите интервали на прогноза, реализация на сделки по покупко-продажба на електроенергия и отчитане ще доведе до драстично увеличаване на разходите за небаланси не само за ВЕИ производителите, но и за крайните потребители, тъй като краткият интервал на сетълмент в комбинация с прогнози, значително отдалечени от реалното време, увеличават неколкократно неточността на прогнозата. Преди налагането на 15-минутния сетълмент е необходимо да се въведе система за обмен на измерванията в единен формат и в реално време.

Твърденията, че предложените промени са в съответствие с изискванията на Регламент 2019/943 на Европейския парламент и Съвета от 5 юни 2019 г. касаещи вътрешния пазар на електроенергия, са подвеждащи и опасни в този момент на разрастваща се енергийна криза. Трябва да се вземе предвид, че те са част от цялостен пакет мерки, които следва да бъдат въведени паралелно, а прокарването им "на парче“ ще има трайни негативи върху енергийната система.

ИРУР призовава КЕВР в тази сложна международна енергийна криза, която прераства в икономическа, да взема своите решения водена от грижата да защити обществения интерес. Формалното и механично прилагане на бюрократични решения по политики замислени преди настъпването на тези кризисни обстоятелства, ще причини тежки последици, които ще бъдат за сметка бизнеса и цената на живота за българските граждани.