Информация за българските дружества, включително и предприятия, осигуряващи временна работа, които командироват работници и служители във Франция, ще получава два пъти в годината Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) от френските си колеги, информира ГИТ.

Решението беше взето на среща между представители на Инспекцията по труда на България и на Дирекция "Инспекция по труда“ на Министерството на труда, пълната заетост и интеграцията и на Централния фонд на Земеделската социалноосигурителна каса на Франция.

От своя страна българската институция ще направи картографиране на регионите, от които се наблюдава активно мигриране на български работници, в т.ч. и за директно наемане във Франция.

Срещата се проведе в изпълнение на подписаното през 2017 г. Оперативно приложение на Споразумението за административно сътрудничество между правителството на Република Франция и правителството на Република България за борба срещу недекларираната заетост и спазването на социалното законодателство в случаи на трансгранично движение на работници и услуги. Домакин беше ИА "Главна инспекция по труда“.

Българските сезонни работници, наемани в селското стопанство във Франция са сред най-многобройните, поради което контролните институции в двете страни от години работят за задълбочаване на сътрудничеството с цел повишаване ефективността на контрола.

Инспекциите по труда на България и Франция участваха в първата съвместна проверка, координирана от Европейския орган по труда. Тя се проведе по време на кампанията по прибирането на реколтата от грозде във Франция през 2021 г.

Решението за засилване на обмена на информация е поредна стъпка в съвместните действия, насочени към защита правата на трансграничните сезонни работници, се казва в прессъобщението.